14 november 2018
Kungliga baletten i parken
Parkteatern bjöd verkligen upp till dans i Vitabergsparken när Kungliga baletten skapade Midsommarnattsdröm. En timmes suggestiv dans kring årets mest traditionsfyllda dag och natt.

Kungliga Baletten är ett av världens äldsta balettkompanier och grundades redan 1773 av Gustaf III. Idag utgör ensemblen Sveriges största danskompani med 67 heltidsanställda dansare fördelade på premiärdansare, 1:e solister, 2:e solister och kårdansare som dansar både klassisk balett och modern dans.

I Parkteaterns regi blev det förstås dans åt det moderna hållet. Det som fick oss alla, uppemot två tusen i publiken, att skratta mest var just brytningen mellan det klassiska och det moderna.

Ett ensamt danspar hade gjort några turer innan resten kom in som mekaniska dockor. De 40 dansarna kom i två, tätt packade led med uttryckslösa ansikten. Deras stolpiga gång i ultrarapid såg väldigt dråplig ut. Till slut förenades alla, utom ballerinan med sin stärkta kjol, i ett komiskt led som tog sig fram över scenen. Ballerinan kände sig utanför och ville vara med, utan att behöva bli en i kollektivet. Hon, på tå, härmade de andra och kontrasten blev fantastisk!

Annars kunde vi alla njuta av en klassisk midsommar i sin fulla prakt. Små grodorna var ju förstås utvecklad till fantastisk dans och allt annat var med. Som den seriöst grillande mannen, säckhoppning, paret som vänslades i höet, nubbarna och sångerna. Blommorna under kudden och ja, vi alla fångades nog i frågan: är detta en dröm eller vad är det vi ser?

Helt fantastiskt att i den skälvande sommarens sista stund får njuta detta skådespel under en klarblå himmel!

Kolla själv, lyssna till koreografen och kompositören https://www.youtube.com/...

Tack!