Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Vuxna och lekfullhet
Barn leker. Vi vuxna tar gärna på oss en allvarlig hållning till det mesta, hobbys som arbete. Lekfullhet är ett begrepp som var och en av oss kan utforska och ge en egen innebörd

Lekfullheten är lätt att glömma bort i våra allvarstyngda och stressade liv. Kanske tror vi att vi får en dos när vi spelar ett spel på mobilen. För min egen del kommer lekfullheten fram tillsammans med min hund. Jag minns valpkursen, när instruktören tyckte vi skulle släppa hämningarna och vara så där roliga så att våra hundar skrattade pälsen av sig. Syftet var givetvis att bli riktigt populära i våra hundars ögon. Jag var inte ensam om att tycka det var svårt! Numera har jag kommit igång så pass att jag ibland glömmer tid och rum och min hund fullkomligt älskar det.

Lekfullhet är något där processen är viktigare än målet. Lekfullhet är ett komplext ämne och frågan är vad som är hönan och ägget. Man har nämligen sett att människor som i sig själva är spontana, utåtriktade, kreativa och lättsamma verkar vara bättre på att hantera och tåla stress. Samma grupp lever vanligen aktiva liv och har visat framfötterna akademiskt.

Att syssla med ”lek” som att spela dataspel eller en match i tennis behöver inte betyda att man är lekfull. Det är sättet man gör det på som är av betydelse - lättsamt, roligt, spralligt, muntert och livligt - eller rättare sagt inte hur det ser ut utan hur det känns inuti. Lekfullhet är ett inre tillstånd, som man visserligen ibland kan uppnå genom ”fake it until you make it”.

En av de ledande forskarna i ämnet René Proyer, säger i en intervju med The Boston Globe att den senaste tidens intresse för vuxen lekfullhet är att den positiva psykologin är på framfart. Det är lika användbart att förstå lycka och välbefinnande som det är att förstå sorgsenhet och dysfunktion.

I en studie vid University of Illinois så har en annan expert på lekfullhet, Lynn Barnett kommit fram till att lekfulla människor är mindre sannolika att påverkas av stress i sina liv och om det ändå händer så är de bättre på att ta hand om den än andra. De flyr helt enkelt inte från stress utan hanterar den.

En annan studie genomförd vid Penn State, vilken riktade sig mot äldre visade att lekfullhet senare i livet kopplas samman med bättre kognitiv och känslomässig förmåga.

Det finns bara ett problem, så fort man identifierar lekfullhet som någon viktigt så upphör den att existera. Det slutar att vara lek. Själva definitionen av lekfullhet och lek är när processen är viktigare än resultatet. Två personer gör samma aktivitet, men den ena gör det för han tycker det är roligt, den andre för att han vill uppnå något till exempel gå ner i vikt.

Sedan utesluter ju inte lekfullhet att nå resultat, inte alls. För vissa idrottsmän är lekfullheten avgörande för att hamna i rätt sinnesstämning där de kan prestera optimalt, men även att de hela tiden har kontakt med anledningen till varför det utövar sin idrott. Från börjar kanske det inte var för att vinna utan för att de tyckte det var så roligt.

Förmodligen måste var och en utforska och finna sin lekfullhet precis som jag med min hund, eller någon annan med sina barnbarn eller i sitt arbete. Som lekfullheten ser ut för en person kanske den inte är för någon annan.
What playfulness can do for you, 20 juli 2014, The Boston Globe.Spa