Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Ekologisk mat smakar mer!
Villa Sjötorp, omtanke och kvalitet
Vi anländer strax innan middag till det vackert belägna hotellet i Ljungskile. Ett kort besök på hotellrummet innan det är dags att äta, men tillräckligt för att hinna se och känna hur atmosfären andas medvetenhet och omtanke. Morgonrocken som hänger där, den lilla korgen med ekologiska gelehjärtan, Fairtrade choklad och rotfruktschips. En snabb blick in i det fräscha badrummet med ett vackert badkar på lejonfötter, visar mig att även här inne är alla produkter organiska.

Vi får ett bord på verandan och blir omedelbart hänförda över den vidunderliga utsikten. Det är svårt att avgöra om vi är på Nya Zeeland, vid de norska fjordarna eller rentav på Ko Phangan. Men det här är Sverige, när det är som bäst. En i det närmaste magisk miljö kombinerat med ett vida omnämnt, välkänt kök.

Menyn skapas varje månad utifrån de råvaror som finns den aktuella årstiden. Allt som är tillgängligt tas tillvara. Vi väljer en fem rätters meny där till och med parmesanosten är från trakten, Sivans berömda prästost, lagrad under två år. Rödbetorna smakar mer än vanligt och rödingen smälter på tungan. Att ekologiskt smakar mer blir mer än tydligt. Harald som serverar oss imponerar med målande beskrivningar av vinets smak, han är en kunnig sommelier och vi känner oss mycket väl omhändertagna. Vinet är producerat ur ett ekologiskt perspektiv och distribueras av en liten grossist. Mat är en viktig ingrediens i en semester, säger Harald, samtidigt som han ställer fram efterrätten, en jordgubbsmousse, som smakar lika gudomligt som den ser ut.

När Ellika Mogenfelt kom med sitt ekologiska tänkande 1995 möttes hon först av skepticism, men för henne handlar det inte om trender utan om hur hon vill leva, vad hon vill att hennes barn ska äta. Trots att trender inte är intressanta är hon ändå en föregångare. Det hon har skapat på Villa Sjötorp är vad människor numera frågar efter. Vad är livskvalitet? Människor söker mer och mer det rogivande, att få vila, slappna av, promenera på stranden, kura framför brasan, ha en retreat och här där havet är poolen blir det en naturlig spa-upplevelse.

Huset med de drakliknande tornen byggdes i slutet av 1800-talet och var tidigare Ellikas morfars fars sommarhus. När hon köpte det på mitten av nittiotalet fanns det inte någon el och enbart kallt vatten. Hela övervåningen byggdes om i gammal stil med gamla material och specialtryckta tapeter med gamla mönster. Möblerna köptes på auktion för att sedan renoveras. Nu vill Ellika utveckla verksamheten, öka medvetenheten än mer, lyfta fram europadesignat, sälja hållbara möbler och handblåst glas. Tanken är att man ska kunna ta med sig och beställa möbler man tycker om, möbler som inte är slit och släng.

Vi är mycket nöjda med vårt besök på Villa Sjötorp, som har öppet året runt, sommar som vinter. På sommaren finns i trädgården även en våffel- och glasskiosk och i december serveras en 9 rätters sittande julmiddag.

Kommentera artikeln 
Namn: 
Kommentar: 
Ordverifiering: 
Skriv in de tecken du ser på bilden nedan.
Spa