Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Varför mer rött kött?
Vi äter i genomsnitt 40 kg kött per person och år i Sverige. 80 procent av det är rött kött. Just det kött vi ska undvika för hälsans och miljöns skull. Vi äter 25 procent mer än Livsmedelsverkets rekommendationer och konsumtionen har ökat med 45 procent sedan 1990.

Hjärt- och kärlsjukdomar är fortfarande den vanligaste sjukdomen att dö i. Medelhavskosten har visat sig vara betydligt mer gynnsam för att undvika både de många olika sjukdomarna som har med blodkärl och hjärta att göra - och dessutom vissa typer av cancer. Nu senast "österogenreceptor negativ bröstcancer". I studien, redovisad i International Journal of Cancer, ingick 63 000 kvinnor i åldern 55 - 69 år. Studien visar ett samband, men kan dock inte slå fast ett orsakssamband.

Medelhavskosten är rik på enkel- och fleromättade fetter samt antioxidanter. Kostens grundpelare och basnäring utgörs av baljväxter, frukt, grönsaker, nötter och frön. Fågel och fisk äts betydligt oftare än rött kött och likaså syrade mjölkprodukter såsom naturell yoghurt.

Så trots en trend att äta mer vegetariskt, trots all upplysning om rött kötts negativa påverkan på hälsa och klimat, så fortsätter vår konsumtionen att öka. Varför?Spa