Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Vanligt med torra ögon
Ögonen, själens fönster, är en känslig del när de inte fungerar som de ska. Svidande röda ögon någon tid i livet kan bero på torra ögon som i många fall kan behandlas på egen hand.

Torra ögon är enligt en amerikansk studie publicerad på siten PMC, ”Etiology, prevalence, and treatment of dry eye disease”, något som väldigt många människor världen över har problem med. I bara USA ligger siffran på 25 miljoner och i Japan uppgår siffran till en tredjedel av befolkningen.

Om man kan prata om ”riskgrupper” så är det enligt den amerikanska studien högre ålder, kvinna, rökare, extremt varma eller kalla väderförhållanden, lägre luftfuktighet, användning av dataskärmar, kontaktlinser och vissa mediciner. Även om man har diagnoser som autoimmuna sjukdomar och diabetes ökar risken för torra ögon.

Torra ögon ger olika typer av problem förutom torrhet, det kan vara dålig skärpa, att man upplever sveda och att ögonen lite motsägelsefullt är rinniga. Glädjande nog är det för det mesta ganska enkelt att på egen hand få bort den skavande känslan. De två mest sannolika anledningarna bakom symptomen är att de körtlar som avger den tunna film som håller ögat fuktigt har blivit lite bekväma och/eller att det inte är fullt flöde i våra tårkanaler som ska föra ut överflödet.

Det finns en hel del att läsa om problemet med torra ögon. En av Sveriges ögonspecialister, Ann-Katrin Alvebom somfinns på Växjö ögonklinik höll en föreläsning som finns att läsa på cityoptiks hemsida, länken finns nedan. Hon menar att det finns tre grundpelare i behandlingen av torra ögon: rengöring, värme och massage. Smörjande och återfuktande droppar kan man använda om man känner att man har behov av det. Det är emellertid viktigt att undvika droppar med konserveringsmedel eftersom de kan torka ut ögonen ytterligare.

Omega-3-kapslar kan förbättra tårfilmens kvalitet står det också i artikeln på cityoptiks hemsida, men det tar minst 3 månader innan man märker något effekt, så det gäller att ha tålamod.

Det finns kapslar med omega-3 fettsyra från fiskolja och sådana som är helt vegetariska och kommer direkt från alger. Om man äter blodförtunnande bör man inte äta omega-3 eftersom den också gör blodet tunnflytande.

Rengöringen går till så att man tar vanligt ljummet vatten med tillsats av lite olja som man med en bomullspad rengör ögonlockskanterna med. Det gör man om man har ”grus” som torkat fast. Det står inte närmare beskrivet vilken olja som man bör använda.

Värme tillsätter man enklast med en en speciell värmemask som man värmer i mikron. Man bär masken 10-20 minuter 1-2 gånger om dagen, men det kan minskas allt eftersom torrheten minskar. Om man inte vill skaffa en specifik ögonmask, kan man enligt en artikel i Huffingtsonpost även använda bomullspaddar som man tar varmt vatten på.

Massagen är som kronan på verket och den gör man efter värmningen. Med rena fingrar masserar man lätt på övre och längs de nedre ögonlocken. Det är på insidan av dessa som fettkörtlarna som avger den smörjande oljan för ögat sitter. Genom massagen gör man att fettkörtlarna släpper ut ny olja och kanske kommer igång efter att ha blivit lite ”bekväma” i sin utsöndring.

Källa: http://www.cityoptik.se/...
http://www.huffingtonpost.com/...
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/...Spa