Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Trendig gulddryck
Trender har oftast inget med vett och sans att göra. Inte ens när det handlar om hälsa. Men 2016 års heta trend gurkmeja-latte är något av en tusenårig klassiker som nu serveras på inne-caféer världen över.

Hälso-trender går ibland lite till överdrift. Nyttigheten maximeras och det är lätt att tro att allt handlar om “mer desto bättre”. Gurkmeja är en extremt hajpad krydda i nuläget tack vare alla hälsoeffekter som man tillskriver den. Nu har man placerat den i en latte och kallar denna gyllene dryck för turmeric latte eller helt enkelt gurkmeja-latte.

Hälsoeffekterna av gurkmeja är många och det är en rot som studeras med stort intresse här i väst. Den har ingått i de gamla lärorna om ayur-veda i tusentals år, där den bland annat är så universell att den anses balansera de tre doshorna och kroppstyperna vata, pitta och kapha.

I väst är den än så länge mest känd för att dämpa inflammation, hålla hjärnan frisk, underlätta matsmältning, förbättra blodcirkulationen och avgifta levern. Man ser också i ny forskning att den har effekt på cancer, även i förebyggande syfte.

Man kan köpa gurkmeja i kapslar där dem kombineras med olika kryddor för att förbättra upptaget. Att tillsätta gurkmeja till en kokande vätska är känt för att öka tillgängligheten av det välgörande.

Mjölk med gurkmeja råkar faktiskt vara mer än en hajp, det är en traditionell ayur-vedisk och indisk dryck som man rekommenderar innan sänggående. Man blir trött av den. Den lär också vara eftertraktad av kvinnor som vill ha en mjuk och glänsande hy, och mammor vars barn har fått en släng av halsont.

Det finns olika recept för gurkmeja-mjölken, men ingredienserna verkar förutom gurkmeja och mjölk vara peppar till sist sötad med lite honung. Många lägger även i ingefära, kanel, kardemumma, cayennepeppar och ghee. Inslaget av peppar är för att göra upptaget bättre. I gurkmejan är det curcumin som ger hälsoeffekterna och den utgör bara några procent av det gula pulvret. Att man använder peppar tillsammans med gurkmeja är motsvarande ingrediens i peppar vid namn piperin. Enligt försök ökar piperin biotilgängligheten för curcumin med 2000% vilket ju är en rätt bra utväxling för en krydda vi alla har hemma i köket. Piperin har liknande påverkan på andra ämnen vilket kan vara bra att känna till om man tar någon form av medicin.

Trenden att dricka het mjölk med gurkmeja och andra kryddor sprider sig över världen. På caféer kan man ofta även välja en variant med en skvätt kaffe i – som uppiggare. För en dryck som används i lugnande syfte är det kanske lite tokigt, men ibland måste det traditionella yxas till för att pass in i vårt moderna samhälle!Spa