Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Handelsträdgård, kolonilott eller odla hos grannen?
Trädan förbi i trädgården
Pendeln slår tillbaka. Människan börjar få tillbaka suget efter att vara jordnära. Eller varför annars har vi börjat odla grönsaker hemma i trädgården igen?

I början av 1900-talet var ett trädgårdsland en självklarhet för egnahemsägaren. Sedan försvann det i "det allmänna framåtskridandet" under 1960-talet och framåt. Tid fanns inte för odling, grönsakerna producerades ju på löpande band ändå.

Betongplattor, gräsmattor och gröna buskar året om blev modellen. Men några årtionden senare började persilja och gräslök att odlas i små hörn i trädgården. Kryddrutor och i viss mån rosor började bli intressanta. Kanske av samma skäl som "husmorsupproret" mot kakmix där det bara vara att tillsätta vatten. Känslan av att faktiskt laga mat återupprättades med att i alla fall få tillsätta ett ägg i smeten.

Nu har intresset för trädgårdsodling ökat markant. Det finns många skäl till det. Misstron mot hur jordbrukets grönsaker egentligen produceras, med gifter och annat, är ett skäl. Det allmänna intresset för mat och bra råvaror, kan vara kopplat till det och det ökande hälsomedvetandet. Grönsaksodlingen i Sverige ökar snabbt nu.

Kanske har omställningsrörelsen påverkat lite också. Den sprider inspiration att se om vårt hus. Att göra oss mer resilienta, motståndskraftiga mot förändringar. Vad händer vid en klimatkris, eller en politiskt kris? Den ekonomiska krisen har vi redan fått en försmak av.

"Gerillaodlare" av grönsaker på kommunens mark har tidigare motats bort. Numera utses en del av dem till årets kommuninnevånare. En förebild för något så naturligt som att bruka jorden och odla ekologiskt.Spa