Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Tjatsex är övergrepp
När två personer är i en kärleksrelation och säger att de älskar varandra så skulle rimligtvis ett älskogsmöte dem emellan vara en högtidsstund de båda längtar efter. Men så ser det inte ut i alltför många pars liv. Gnistan försvinner, ibland bara för den ena parten. Vilket i vissa fall resulterar i att den som fortfarande vill ha sex börjar fråga, be eller så småningom tjata om att ha sex och i värsta fall muta eller hota.

Att i en kärleksrelation behöva tjata om att få något som skulle vara självklart mellan två älskande är ett allvarligt tecken på att något är fel. Att känna det som att en person ger och den andra får på det viset är också helt fel. Att inte ta ett nej för ett nej är helt fel. Ett nej betyder nej och ingen ska behöva ha sex mot sin vilja. Så givetvis är det ett övergrepp att tjata sig till sex.

Men det finns även en annan sida, en annan typ av övergrepp, när det gäller detta. Den som till slut säger ja, eller okej då, jag ställer väl upp, för husfridens skull, begår ett svårt övergrepp mot sig själv. Inte bara sexuellt, fysiskt, utan det handlar om att inte kunna sätta gränser, våga uttrycka sina egna behov, inte våga känna efter, säga nej, ta hand om sig själv, veta vad man vill. Ett beteende som vi brukar kalla att vara medberoende.

På det här viset så sopar paret ett stort problem under mattan och det fortgår kanske ända tills det resulterar i en skilsmässa. Och allt beror på rädsla och brist på kommunikation. Rädslan för att känna efter, säga nej och uttrycka vad som är fel. En rädsla som handlar om att inte vilja bli avvisad eller övergiven eller att såra den andra, vilket också i fantasin skulle kunna leda till att bli lämnad.

Men problemet blir inte mindre bara för att det negligeras samtidigt som båda parter blir mer och mer avstängda. Att ha sex mot sin vilja, att inte känna något och bara hoppas på att det ska vara över snart kan göra att alla känslor och kontakten med kroppen stängs av och jag har även sett hur det har lett till sjukdomar mina klienter har utvecklat innan de kommit för att söka hjälp.

Kommunikation är nyckeln. När båda eller den ena inte längre vill ha sex, så är det något som behöver tas om hand. Problemet kan finnas i andra områden av relationen, men blir extra tydlig just när det gäller sexlivet. Vad är det som saknas? Vad är det för behov som inte kan mötas? Vad är det som kommer upp när det gäller att ha sex, finns det något gammalt trauma där som behöver tas om hand? Finns den närvaro som behövs där hos båda, speciellt under de intima stunderna, men också i det övriga samlivet?

Det är något som inte längre stämmer och ni behöver kommunicera om det, ärligt, öppet, sårbart, intimt och realistiskt.

Spa