Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Svensk mat?
När vi tror att "svenskt" betyder närodlat och näringsrikt, så lurar vi oss själva. Åtminstone om vi bortser från alla transporter innan varan ligger i vår mataffär.

En svensk limpa kan ha åkt mycket lastbil genom Sverige, innan den når vår mun. Kornen kanske odlades i Sörmland, maldes i Dalarna, bakades med som mjöl i Göteborg och distribuerades ut i landet från Malmö - till hyllorna i Norrland.

Vi som köper mat på pris, blundar för hur produktionen går till för att möjliggöra detta låga pris. Grönsaker odlas ofta på glasfiberväv med näringslösning. För att se fina ut i butiken, skördas de omogna. Allt detta leder till att grönsakerna inte hinner ta upp näringen ur jorden.

Sedan 1940-talet har andelen viktiga mineraler i grönsaker, bär och frukt, minskat med 80 procent. Järn, zink och magnesium fattas därmed många. Även de som äter svensk mat.

Kommentera artikeln 
Namn: 
Kommentar: 
Ordverifiering: 
Skriv in de tecken du ser på bilden nedan.
Spa