Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Svårt att sova?
Det finns flera olika typer av sömnproblem, men oavsett om det handlar om att inte kunna somna när man går och lägger sig eller att man vaknar kring vargtimmen och omöjligt kan somna igen så blir följden att man missar en del av det helande sömnen ger kroppen varje natt.

Symptomen och stressen kring att aldrig känna sig utsövd får många att äta någon form av sömnmedel. Det finns olika siffror i media som beskriver trender i den ena eller andra riktningen, men sammantaget kan konstateras att någon form av sömnmedel idag tillhör vanligheterna för väldigt, väldigt många.

I filmklippet berättas om en studie där man kombinerar sömnmedicin och KBT (kognitiv beteende terapi) och med framgång har fått sina försökspersoner att sova bättre. Forskaren menar att sömnmedicin ofta förlorar sin verkan då man äter den av slentrian och i försöken slutade försökspersonerna med medicinen efter bara några veckor medan terapin fortsatte i 6 månader. Att bara fortsätta med medicin medför enligt forskaren, en minskad tendens att vilja ändra sitt beteende kring sömnvanor. Det är just beteendeförändring som KBT slår ett slag för.

Apropå filmklippets närmande av sömnproblem, säljer apoteket en tjänst som heter Sömnhjälpen (http://www.somnhjalpen.info/... ) där man i åtta avsnitt går genom ett KBT-program innehållande information och självstuderingsuppgifter.Spa