Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Solglasögon - en vän i vårsolen
Efter en kall vår vänder man mer än gärna sitt ansikte mot den värmande solen. Vårsolen är emellertid stark och för att inte bländas är det befriande att sätta på sig ett par solglasögon. Som magi känns det plötsligt bättre!

Solglasögon är en business, en accessoar som kompletterar och förhöjer den övriga stil man valt som sin, men framförallt är det välgörande för ögonens hälsa på längre sikt. Långt tillbaka lär ursprungsfolk tagit en böjd del av horn som de sågat en smal springa i och satt framför ögonen för att begränsa mängden ljus som nådde ögonen.

Kroppen har gjort sitt för att skydda ögonen från starkt ljus. Ögonbryn, ögonen sitter långt in i huvudet, vi har muskler att kisa med och dessutom blir pupillen minimal för att begränsa ljusinsläppet till ögats inre delar. Men ibland känns det inte tillräckligt.

Att köpa solglasögon känns som en komplicerad sak när man börjar läsa om all teknologi. Det är fortfarande stor skillnad mellan att köpa billiga och dyrare glasögon. Hur stor skillnaden är kommer man aldrig att veta, eftersom alla talar för sina produkter. Man vet att det är dåligt att bara sätta något mörkt framför ögonen utan att stoppa de skadliga våglängderna av ljuset och det gör det värre för ögat som då öppnat sig eftersom det tror att man vistas i mörkare förhållanden. Men vad är bra då?

Ljuset består av ljusvågor med många olika sorters våglängder, ju kortare våglängd, desto högre energi. Vi människor kan inte se dem alla. Av det synliga ljuset har det lila ljuset den högsta energin och det röda den lägsta. Precis på andra sidan av det lila ljuset finns det ultravioletta(UV) ljuset och eftersom UV-ljus har hög energi kan det skada både ögats hornhinna och näthinna.

Moderna solglasögon använder sig av flera olika sätt för att ta bort de problem som för starkt ljus kan orsaka. De filtrerar även bort det skadliga ljuset.

För det första gör färgen på linsen sitt, den bestämmer vilket ljus linsen absorberar och med hjälp av det kan man åstadkomma olika resultat. Det kan exempelvis vara att man ser tydligare kontraster.

Polariserade solglasögon är något som funnits ett bra tag. Allt ljus vibrerar och strålar i en enda röra. När ljus håller sig till samma vinkel till ett visst plan, kallas det att det är polariserat. Med andra ord är det ordning och redan på strålarna. Det här kan skapas med ett par solglasögon som då blockerar bländande reflekterande ”orediga” ljusstrålar. Det kan också medföra att man får bättre kontrastseende. I gengäld är det svårare att läsa på en LCD-skärm.

Har du sett glasögon som blir mörka av sig själva? Det är en teknik som upptäcktes på 60-talet och bygger på att UV-ljuset skapar en kemisk reaktion hos molekyler som är inbäddade i glasögonlinserna. Dessa molekyler ändrar då form och gör glasögonen mörka.

Solglasögon med spegelglas är man van vid att se på idrottsutövare. För att snitsa till det lite extra kan de ha olika färger. Linserna har då en reflekterande yta precis som en spegel. En del av ljuset blockeras då, reflekteras, och resten släpps igenom.

Ett vanligt problem när man är ute med solglasögon på är att man blir bländad bakifrån. Det är ljuset som träffar insidan av linsen och sedan reflekteras in i ögat, ett fenomen som kan vara mycket besvärande. Därför kan även baksidan av glasögonlinsen ha en anti-reflexbehandling.

Tekniken går framåt som med allt annat men det här är några basala egenskaper som man kan bygga in i ett par solglasögon. En aspekt av solglasögonens fördelar är ju ögats hälsa och välbefinnandet i ljusa förhållanden, men en annan aspekt är att man tack vare att man inte bländas kan färdas säkrare exempelvis i trafiken som bilförare. Det ena ger det andra.

Men sen kan ju solglasögon vara vansinnigt snygga också!

http://science.howstuffworks.com/innovation/everyday-innovations/sunglass.htmSpa