Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Smartare med smartklocka?
På engelska sammanfattas det ”wearables” och det är en ihopslagning av smartklockor och fitness-armband. Innan man skaffar ett måste man likaväl som när man köper bil veta vad man ska ha det till.

Från ett hälsoperspektiv rymmer en mätutrustning som man bär på sig dygnet runt en enorm potential. De armband och klockor som idag finns på marknaden är inte helt tillförlitliga vad gäller hälsodata, men forskare ser dem som ett lovande verktyg. Idag kan man mäta hjärtfrekvens, sömn, antal steg, med gps hur mycket vi rör oss, fördelning muskler/fett, hudtemperatur och blodets syrenivå.

I en nygjord studie har man visat att med denna informationen tillgänglig så är det möjligt att få en varningssignal för när hälsan sviktar. Kombinationen av högre hjärtfrekvens och hudtemperatur under en längre tid ökade exempelvis risken för ett protein i blodet som signalerade om inflammation. Studien har redovisats i PLOS Biology.

Än så länge ger inte dessa instrumenten av sig själva meningsfull information om förändringar i hälsan, kanske kommer man i framtiden komma längre på den fronten, men om forskarna kan komma vidare på att se samband mellan den data som finns att tillgå och dra slutsatser därav, kan smartklockorna och fitness-armbanden komma till ännu större nytta ur ett hälsoperspektiv.

Gränsen mellan fitnessarmband och smartklocka verkar lite flytande. Vissa modeller håller sig till att vara mer avancerade stegräknare med inbyggd GPS och pulsmätare. Smartklockorna gör att man kan svara på meddelanden eller i alla fall få information om när man har fått ett. Smartklockan beskrivs nog bäst som en förlängd arm av telefonen. Numera behöver man inte ta med telefonen på joggingturen utan klockan tar över jobbet för mätningen av turen. Joggingrundan kommer sedan att laddas in i telefonen så att man får med allt i sin statistik.

När man väljer typ av utrustning gäller det alltså att man vet vad det är man är ute efter. Smartklockan är en klocka, men har också andra ”skärmvyer”, men det är apparna som är till som avgör hur smart klockan är.

Fitnessarmband verkar gå mer åt att smälta in till att bli enkla armband som ska vara så smidiga som möjligt att ha på sig. Smartklockorna slits ju mellan viljan att ha stor skärm för att man ska kunna se och göra saker, men att ändå vara små och lätta. Storlek på handled och vad man har för behov är alltså helt avgörande för det smartaste valet.

Batteritid och vattentäthet är parametrar att ta ställning till, men även vilken aktivitet man sysslar med. Kaloriförbränning och aktivitet är inte ett helt lätt ämne och alla fitnessarmband klarar inte att ge någon värdefull information om man sysslar med exempelvis simning och Zumba. En GPS behövs också om man ska skilja mellan aktiviteter som löpning och cykling.

Mätning av hjärtfrekvens är också något man behöver ta ställning till. Vissa tillverkare har fokuserat på att mäta hjärtfrekvensen under hela dygnet, inte bara när man tränar. Det kan ge värdefull information om hur hälsan förbättras. Det finns även möjlighet att mäta VO2 Max - maximal syreupptagningsförmåga och hur hjärtfrekvensen varierar. Det senare kan ge information om hur väl man återhämtat sig så att man vet hur man ska planera nästa träningspass.

Sist men inte minst ska man sätta sig in i hur appen/apparna som fitnessarmbandet/smartklockan är kopplade till. Mätningen är en sak men hur man använder sig av och visualiserar datan är oerhört viktigt.

Teknikprylar kan vara roligt och om det inte hade varit för wifi och bluetooth så hade jag nog haft en vid det här laget. Tanken på att dygnet runt ha på mig något som ”strålar” känns inte bra och det spelar ingen roll att det ”anses” ofarligt för jag känner av sådan strålning. Telefonen kan man lägga ifrån sig, men den här utrustningen bygger på att den ska sitta på hela tiden.

Kanske är den här idéen om utrustning något som vi i framtiden kommer att se tillbaka på och le eller också är det bara början på något som kommer att bli den självklaraste saken i världen.

Kommentera artikeln 
Namn: 
Kommentar: 
Ordverifiering: 
Skriv in de tecken du ser på bilden nedan.
Spa