Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Rör på sig, männscha!
Allt fler bor i större stad. Fördelarna är många - som jobbmöjlighter, utbud och sociala kontakter. Men den urbana miljön medför ett högre tempo, mer avgaser och färre naturområden nära.

Samtidigt vet de flesta vid det här laget att det är viktigt att röra på sig, varje dag. Hellre naturlig rörelse varje dag, helst med lite hjärtklappning när en tar i - än att sitta på buss, på jobb och i bil, för att sedan träna stenhårt några gånger i veckan.

Men avgaserna då? Luftföroreningar ökar bevisligen risken för tidigare död.

Det har visat sig i en stor studie i köpenhamns- och århusområdet, att motionärerna inte behöver oroa sig för avgaserna. De som motionerar i stadsmiljö mår betydligt bättre än de som inte gör det. Djupare andetag i förorenad miljö borde ju kunna medföra problem.

Så är det. Men kroppen far än mer illa av stillasittande. 20 procent färre dödsfall skedde bland de fysiskt aktiva, jämfört med de som inte motionerade alls. Varken kön eller bostadsort spelade någon roll. Det var träningen som skiljde.

5 500 av de 52 000 personerna som deltog i studien mellan 1993 - 2010, dog före 2010. Alltså visar denna omfattande studie att fysisk rörelse är en väldigt viktig faktor för hälsan. Att bo och träna mitt inne i Köpenhamn, verkar vara hälsomässigt bättre än att bo i villa utanför Århus och inte röra på sig ordentligt.

Bäst är förstås att röra på sig i frisk luft :)

Nu går jag och byter om - hänger du med på en runda ;)
Center för epidemologi, Köpenhamns universitetSpa