Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Effektiv kontrastverkan - industriell region och österlandets esoteriska under!
Österländsk rekreationsoas på Västkusten
Vi kör genom ett industriområde strax utanför Göteborg och där, alldeles intill Skandiahamnen, uppe på en höjd, dyker Arken upp i vårt synfält.

Arken Art Garden Spa var från början ett galleri men har sedan 2007 förvandlats till en skönhetens, harmonins och vilans spa i sann österländsk anda. Här korsbefruktas konst med grönska, allt det vackra en människas kreativa sinne kan skapa dansar i fullkomligt samförstånd med Moder Jords prunkande skönhet. Här finns alla element, jord, vind, eld och vatten i total balans för att hjälpa människor att varva ner och hämta ny kraft.

Vi får varsin härlig morgonrock i tjockaste, sköna frotté och beger oss in i omklädningsrummen för att påbörja vår spadag. Redan här börjar vilan infinna sig och snart är industriområdet utanför glömt och känslan av att befinna sig någonstans i Asien känns snarare som en verklighet nu.

En japansk tvagningsceremoni är ett skönt och avkopplande sätt att rengöra sig på inför inträdet i själva spaområdet. Sittande på en liten träpall fyller man sin hink med vatten i valfri temperatur och med en tvättlapp gnuggas tvålen in i huden. Sedan låter man vattnet i hinken skölja bort tvållödder och schampo. Tvagningsceremonin känns som en meditation som gärna får pågå i en timme. I omklädningsrummet finns även vackra oxiderade kopparkärl där en skopa havssalt blandas med varmt vatten för ett skönt och avslappnande fotbad.

Tiden på Arken Art Garden Spa står stilla samtidigt som den också går alldeles för fort. Det är mycket att uppleva och man vill gärna stanna länge. Inomhus finns både ett ljusterapirum med 3500 lux där man helst ska sitta i en timme. Allt är vitt, fåtöljer, väggar och textilier. Ljuset ger sommarkänsla och en energikick speciellt för oss nordbor som lever i mörker så stor del av året. I rummet bredvid finns ett mörkerterapirum, vilket än så länge är ovanligt här i Sverige. Inspirationen till detta har hämtats från den mer utbredda spakulturen längre ner i Europa. I ett mörkt rum finns ett flertal vattenbäddar och den vilsamma känsla det ger att ligga på dem är nästan som att krypa tillbaka in i livmodern igen och man kan känna hur hjärnvågorna ändras och det totala lugnet infinner sig. Efteråt kan man vila i en bambuhänggunga ute på terrassen och blicka ut över havet med sina kobbar och skär.

Att basta här är en upplevelse utöver det vanliga. Utomhus finns två bastubyggnader som hänger ut i luften över en japansk trädgårdsdamm och inomhus finns allt från torrbastu och ångbastu till saltbastu, isbastu och naturstensbastu. Den sistnämnda bjöd på en lång vilsam stund på samma typ av marmorbänk som i ett Hammam. För den som är en lite mer modig viking finns ett kallvattenkar att svalka sig i, eller en kneipp, ett stråk med kallvatten, mellan två varmvattenpooler.

Favoriterna var den varma utomhuspoolen med den vackra utsikten plus några kopparbadkar med heta stenar. Där löste värmen upp alla spänningar och kroppen blev tung och behagligt avslappnad. Besöket gav mersmak, här vill vi gärna vara fler gånger!
Spa