Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Orsaken till din huvudvärk kan vara ett bettfel
Orsaken till din huvudvärk kan vara ett bettfel
Nedan är en artikel av min samarbetspartner tandläkare Sigurd Malmberg. Jag har som kiropraktor sänt flera patienter till honom med gott resultat. Han arbetar på ett i Sverige unikt sätt med bettfunktion. Besök http://www.sigurdmalmberg.com om du drömmer om ett smärtfritt liv!

Sigurd Malmberg möter dagligen människor som under en lång tid har lidit av huvudvärk, värk i käkleder, gnisslande tänder, tinnitus, yrsel, spänningar i muskulaturen, knäppningar i käken, stel nacke eller andra smärtfulla åkommor. Han är grundutbildad till tandläkare i Sverige och är sedan utbildad i bettfunktion vid L D Pankey Institute i USA.

Den sistnämnda utbildningen tog cirka fem år och skiljer sig stort från den svenska utbildningen, då den är mer specialinriktad på kliniskt arbete. Vi har dessutom olika synsätt på hur vi ska behandla patienter i Sverige och USA, berättar Sigurd.

I dag utför Sigurd Malmberg icke-kirurgisk, ortopedisk behandling genom sitt eget företag Gatehouse Medical. Han arbetar på Mälarkliniken som ligger i Gamla stan i Stockholm. Jag har under största delen av min karriär ägnat mig åt bettfunktionsproblem, men erbjuder även vanlig tandvård berättar han.

Han ser en ökad efterfrågan på den här typen av tjänster. Den största gruppen som i dag söker hjälp är personer mellan 25–45 år. Något som enligt honom kan vara ett resultat av att vi lever i ett allt mer stressfyllt samhälle där vi känner av den ökade pressen. Många som söker hjälp hos Sigurd Malmberg har tidigare varit i kontakt med sin husläkare, en vårdcentral eller företagsvården, som i sin tur ofta har skrivit ut smärtstillande medicin eller skickat en remiss till någon specialistmottagning. Enligt Sigurd borde man oftare relatera värk och smärtor med just bettfunktionsproblem, det skulle spara patienten både tid och pengar.


– Första besöket är en konsultation och klinisk undersökning som tar cirka en timme, förklarar Sigurd Malmberg.
Efter att han har ställt en noggrann diagnos påbörjas normalt sett en behandlingsperiod på 4–6 månader som inledningsvis består av mer eller mindre intensiva veckor.

Tiden för en klinisk behandling kan variera stort beroende på hur omfattande problemet är. Han använder sig av en liten plastskena som skall sitta på underkäkens tänder. En skena som är otroligt smidig och bekväm att använda. Sigurd Malmberg förklarar att den skall användas under så kort tid som möjligt för att hjälpa kroppen att läka.
”Skenan som jag använder gör ingenting med dina tänder. Den är inte ens tänkt att göra det. Däremot är skenan mycket effektiv för att påverka och behandla felfunktioner i tuggmuskulatur och käkleder. Jag beskriver en bettskena som gör mycket mer än att bara skydda dina tänder mot slitage. Den gör att vi kan komma till rätta med den egentliga orsaken till pressning och tandgnissling. När det är uppnått är det dags att bli av med plastskenan och först nu göra de korrigeringar av dina egna tänder som behövs för att behålla resultatet fortsättningsvis”.

– Jag har fått se enastående resultat på mina kunder. Behandling av de värkproblem som jag har beskrivit är nästan alltid möjlig, och då oftast med gott resultat, avslutar han. http://www.sigurdmalmberg.comSpa