Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Kan någon fiskolja matcha färsk lax?
Omega 3 eller färsk lax?
Genom att äta fet fisk två gånger i veckan minskas risken för stroke med 6 procent. Fem mål fet fisk i veckan minskar risken med 12 procent.

Men med vanligt kosttillskott av typen Omega 3 olja, så blir inte hälsovinsten märkbar. Kosttillskott håller inte alltid vad det lovar. Hur kan det komma sig att Omega 3 inte verkar fungera fullt ut?

Forskarna i den aktuella studien föreslår att det beror på att kosttillskott inte kan ersätta komplexiteten i näringssammansättningen hos en fisk. Så vad är förklaringen till att kosttillskott inte ger samma hälsoeffekt som den ekologiska fisken?

Fisk har vitamin B och D, aminosyror, spårämnen som selenium, kalcium och magnesium. Alla med känd, positiv effekt för exempelvis blodkärlen. Mycket av detta har försvunnit på vägen från fisk till kapsel i Omega 3 burken. Dels genom att fisken hunnit härskna innan den används, dels för att den industriella processen, i flera omgångar, bryter ned näringsämnena.

Wellnesspatrullen utvärderar en ny olja utan kapsel, en flytande Omega 3. Det innehåller fettsyrorna EPA och DHA (totalt 1 100 mg), lite mindre än flera andra kosttillskott. Men mer av Dokosapentaensyra (DPA) - en fleromättad fettsyra med en kedja av 22 kolatomer och lovande hälsofördelar.

För att bedöma oljornas grad av härskning används ett mått för den totala mängden toxin (gift) i oljan. Totox-graden upplyser konsumenten om hur god kvalitet den aktuella oljan har. Ju mindre gift, ju högre kvalitet. Totox beräknas med en matematisk formel utgående från laboratorieanalyser.

I USA har man fastställt att en fiskolja för människobruk får ha maximalt ett totox-värde på 26 meq/kg*. I Kanada ligger maximivärdet på 19,5 meq/kg och i Europa på 20 meq/kg.

Av de Omega 3 oljor som finns på marknaden, så ligger de allra flesta mellan 10 - 20 meq/kg. Den fria laxen som ätit rätt och simmat i friskt vatten - har totox-värdet 1. Där ligger säkert också en del av förklaringen till att kosttillskott inte ger samma hälsoeffekt som den ekologiska fisken. 15 gånger mer gift i Omega 3 kapseln, än i färska fisken...

Wellnesspatrullen är därför extra intresserad av True Nordics flytande Omega 3, med ett totox-värde på 3.

Vi har undersökt hur det kan vara möjligt med ett så lågt värde. En av förklaringarna är att fisken lever norr om Polcirkeln och att den själv lockas att simma in i fabriken och blir fiskolja, protein och vatten på 75 minuter. Fisken är alltså allt annat än härsken när den släpper i från sig fiskoljan.

Hela tillverkningsprocessen sker i vakuum, utan blekning eller raffinering. Pastöriseringen sker på två minuter i 90 graders värme.

Kanske är det viktigaste, ur näringssynpunkt, att den oprocessade oljan har kvar alla näringsämnen i oljan från fisken. 24 olika fettsyror, alla mineraler, vitaminer, astaxanthin osv finns kvar.

Och smaken då? Tillsatt citrus och stevia gör oljan god, även för en fiskskeptiker :)

*Meq/kg är en biologisk måttenhet för mycket små halter.
Vill du veta mer, kontakta gärna per@navigatordialog.se

http://www.bmj.com/...
British Medical Journal, True NordicSpa