Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Om jag inte får ha sex, så dööör jag
Kvinnan jag talade med förklarade varför hon fortsatte ha sex med mannen som hade svikit henne genom att berätta att om hon inte skulle ha sex på två veckor så skulle hon bli alldeles för grinig. Och jag kunde på sätt och vis känna igen något. Inte så att jag skulle bli grinig, men att sex var viktigt i mitt liv, att jag är en oerhört sensuell varelse som kan öppna upp till något ännu djupare i mig själv genom att älska. Därför kan jag själv ha sagt något sådant tidigare i mitt liv som t.ex. att jag aldrig skulle kunna leva i celibat.

Jag skrev för några år sedan en artikel om att älska två timmar om dagen eller 6-8 gånger per dag och som riktade sig till människor i parförhållanden. Jag står fortfarande kvar vid att det är viktigt att älska ofta i kärleksrelationer. När den biten avtar så glider par ofta ifrån varandra, vilket jag tydligt har sett i mitt yrke som relationsterapeut.

För någon som lever som singel, vilket jag själv har gjort nu i snart ett år, så kan den perioden vara värd att pröva på avhållsamhet. Inte som en moralisk aspekt, utan mer för att landa djupare i sig själv, att hitta tillbaka till sin egen helighet och då härrör jag ordet helighet till helhet, att bli mer hel i sig själv.

Jag arbetar i mitt yrke mycket med människor som har varit utsatta för övergrepp, eller som har varit i relation med sexmissbrukare eller som själva har använt sex för att döva sin ångest eller få bekräftelse. Att i det yrket själv titta djupare på den egna sexualiteten har för mig varit självklart och att nu under det här året prova en period av avhållsamhet för att ännu djupare se vad det finns för behov, var de kommer ifrån och vad som händer genom att bara vila i sig själv, skapar en trygg grund att stå på i möten med andra.

Frågan jag brukar ställa i relation till sex, när jag jobbar med mina klienter är ”Varför har du sex?” Svaren varierar oändligt mycket mer än vad de flesta skulle kunna föreställa sig. Vad är ditt svar och hur skulle det se ut, vem skulle du vara om du under en period avstod från dina sexuella begär och var kommer dessa ifrån och vilka behov och vilken längtan är det du bär på?Spa