Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Nocebo
Många människor skickar regelbundet negativ information till kroppen utan att förstå vilka skadliga effekter sådan information ger. De flesta känner till att våra tankar har en avgörande betydelse för vårt liv, men det är inte många som vet hur stark inverkan de har på vår kropp.

Nocebo och för all del, placebo, börjar tas på allvar av den västerländska medicinen. Predrag Petrovic, forskare vid Institutionen för neurovetenskap vid Karolinska institutet, är en som kan förklara hur negativa förväntningar kan göra oss sjuka.

Att räkna upp biverkningar vid medicinering är att i praktiken öka risken för att patienten ska drabbas av dem. Likaså att ge en negativ sjukdomsprognos.

Min enkla slutsats av detta är att jag själv har ansvaret för min hälsa. Och att mina tankar faktiskt styr den. Så jag har ett val. Nocebo, eller placebo.

Senaste inläggen
Thomas, tack för kommentaren! Hoppas att du har eller kan ta en roll för att bidra :)

Hej Per, Du pekar på tydliga "omständigheter" som är avgörande faktorer till varför svensk sjukvård inte kan leva upp till den kvalité och de resurser "vi" patienter har rätt att förvänta oss. Väntar med spänning på klarsyn och förändringar...

Kommentera artikeln 
Namn: 
Kommentar: 
Ordverifiering: 
Skriv in de tecken du ser på bilden nedan.
Spa