Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Några ord till den sömnlöse
Det är ett elände att ha problem med sömnen. Men om du har avverkat alla klassiska tips för att få en bättre natts sömn kan det här kanske vara något. Du lägger grunden redan under dagen.

En som har lång erfarenhet av att arbeta med människor som har sömnproblem är dr Nerina Ramlakhan, fysiolog boendes i London. Hon har skrivit åtminstone två böcker om sömn, den senaste heter ”Fast Asleep, Wide Awake: Discover the secrets of restorative sleep and vibrant energy” och finns att köpa i Amazons bokhandel på nätet. Här kommer några av hennes tips där nyckeln verkar vara att hur vi sover på natten bestäms av vårt beteende under dagtid, av vår inställning till sömn och av vår kost.

Den första av tre punkter är den som säkert är mest träffande men också den som kräver mest arbete för att förändra. Tänker du som en person som lider av sömnlöshet? I lite mer detalj innebär det tankar om hur viktigt det är att man får en god natts sömn den kommande natten för att man ska kunna prestera nästa dag. Det som lätt händer då är att när man närmar sig läggdags istället för att gå ner i varv går upp i varv på grund av oro eftersom nattens sömn är så viktig. Det blir motsatt verkan, man blir mer alert och hormoner som kortisol frisätts vilket gör sömnen ännu svårare.

En annan tanke som försätter en i en ond spiral är föreställningen om att man helst inte bör vakna under natten. Om man då ändå vaknar kanske man måste titta på klockan och därmed blir ännu mer stressad eftersom man inser att allt som är mindre än 7 eller 8 timmar innebär en misslyckad natt när det kommer till sömn.

Det man bör göra istället kräver nog en del arbete, men det är att få den där inneboende ”sömnperfektionisten” att slappna av. Studier visar nämligen att den genomsnittliga människan vaknar 10 gånger per natt. Om du skulle vakna, fokusera istället på att vila och njut av hur mysigt det är att ligga i sängen. Då har du dessutom störst chans att somna igen.

Måltiderna har också betydelse. De nätter du sover bra börjar redan när du öppnar ögonen morgonen innan. Om du inte äter frukost av olika anledningar hamnar kroppen efter en stund i ett överlevnadstillstånd då ditt sympatiska nervsystem går upp i högvarv. För att varva ner måste kroppen kännas sig trygg. Satsa istället på att äta frukost inom 45 minuter efter att du gått upp. Det bör vara en kombination av kolhydrater, protein och fett. Om magen har svårt att tåla en måltid så tidigt, ta istället åtta mandlar och två dadlar för att sedan äta något två timmar senare. Att hålla sitt blodtryck stabilt hjälper kroppen att förbli i ett tillstånd av att känna sig trygg vilket underlättar sömnen senare på natten.

Sedan kommer tillslut det blå ljuset från skärmar av olika slag vilket de flesta av oss vet är ”förbjudet” sent på kvällen om vi har svårigheter att sova. Ramlakhan menar emellertid att man bör tänka på det under dagen också. Att kolla mail och surfa aktiverar vårt belöningssystem vilket gör oss alerta. Det blå ljuset från telefoner och datorer dämpar bildandet av melantonin som gör att vi blir trötta. Systemet stimuleras ju mer vi pysslar med sådana aktiviteter under dagen. Ta istället pauser under dagen.

Vår energi går i 60-90-minuters cykler så försök därför ta en paus från elektroniken efter varje cykel. Vårt nervsystem har då möjlighet att komma tillbaka i ett lugnt tillstånd, innan vi ger oss på nästa aktiva fas. Skapa dig sedan en ”elektronisk solnedgång” när du stänger av blåskimrande skärmar, så där en timme före sängdags.

Det låter enkelt, men kanske är det något att prova!Spa