Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Något annat än gluten
Glutenfri kost är på modet hos fler än dem som har fått diagnosen glutenintolerans. Nu kan svaret finnas till att även andra kan må mycket bättre av att utesluta livsmedel med gluten i för att det innehåller ATI.

Nog kan man väl säga att glutenfri kost har blivit en fluga. Bland ungdomar ser man att glutenintolerans ökar något, men annars verkar antalet hålla sig kring 1% i Europa och USA och det anses till stor del ärftligt. Glutenintolerans är en autoimmun reaktion och man bildar alltså antikroppar mot proteinet gluten. Gluten finns som bekant i vete, korn och råg.

Trots det upplever många som inte lider av glutenintolerans att magen och kroppen mår bättre på en glutenfri kost. En förklaring till det här kan vara en annan protein-familj med förkortningen ATI som finns i vete och andra sädesslag - som verkar orsaka inflammation och dessutom förvärra vissa kroniska hälsotillstånd.

Den tyska forskaren Detlef Schuppan redovisade dessa uppseendeväckande resultat under “UEG week” i Wien som är ett årligt möte för forskare inom gastroenterologi och matsmältnings-sjukdomar. Föreläsningen baserades på flera studier publicerade under de senaste åren, samt en del än så länga opublicerat material. Det hela verkar vara riktigt stora nyheter!

Endast cirka 4% av proteinet i vete är av typen ATI och trots det kan det utlösa kraftfulla immunreaktioner i mag-tarmkanalen som även kan påverka andra delar av kroppen, exempelvis lymfknutor, njurar, mjälte och hjärna. Reaktionen i tarmen kan förvärra kroniska sjukdomar som multipel scleros, astma, rematiod artrit och inflammatoriska tarmsjukdomar. Med stor sannolikhet kan den bidra till utvecklingen av det som kallas ”glutenöverkänslighet utan celiaki” – alltså de som lider av smärta i mag-tarm-kanalen, trötthet mm då de äter bröd, pasta och andra veteprodukter men testar negativt på glutenintolerans. Man har sett att de som diagnosticerats med ”glutenöverkänslighet utan celiaki” lider av en annan typ av inflammation jämfört med dem som har celiaki (glutenintolerans). Symptomen kan vara allt från matsmältningsproblem till huvudvärk, ledsmärta och utslag. En gluten-fri kost tenderar att mildra dessa människors symptom, och forskarna tror det kan vara för att gluten och ATI förekommer tillsammans i livsmedel.

Till skillnad från människor med glutenintolerans som måste utesluta gluten till 100% för att inte bli sjuka, verkar det räcka med att de flesta ATI-känsliga personer minskar sitt ATI-intag med 90%. Reaktionen har med mängden att göra. Studier pågår för att utforska saken vidare och man är särskilt intresserad av vilken roll ATI spelar för utvecklandet av kroniska hälsobekymmer. Kanske kan en ATI-fri kost göra underverk för flertalet immunologiska besvär.

När man slutar äta gluten får det givetvis konsekvenser, mest positiva, men man bör även se över så att man får i sig lite av det man missar i och med att man plockar bort livsmedlen med gluten i. Tänk därför på att se över dina intag av järn och folsyra (B-vitamin), men känn framförallt efter hur du mår.

Riktigt vad en ATI-fri kost innebär framgår inte av den information jag hittat, det verkar emellertid vara så att om man undviker gluten så undviker man också ATI.Spa