Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Multitasking till ett högt pris
Känslan av att vi aldrig tycks hinna med samtidigt som arbetsgivaren omorganiserar så att ännu mer hamnar på vårt bord verkar vara något som ligger i tiden. Är det så att kraven har blivit större eller beror det på att vi ändrat vårt sätt att utföra våra arbetsuppgifter?

Det går naturligtvis inte att svara på den frågan, men när man läser om fenomenet multitasking får det mig att åtminstone tänka tanken. Någonting med hur vi gör saker har ändrats i grunden. Det klassiska ”att göra en sak i taget” verkar helt plötsligt fallit bort, istället hoppar de flesta mellan det ena och det andra för att sedan få en otillfredsställande mängd saker gjorda i slutänden.

Det man brukar mena med multitasking eller det klassiska begreppet ”att hålla många bollar i luften” är när man hela tiden skiftar mellan olika aktiviteter. Man kan bara göra en sak åt gången om det inte handlar om något som man kan väldigt bra, som att gå eller diska, då kan man göra något annat under tiden.

Att skifta mellan att exempelvis söka information, läsa ett email, återgå till sökandet för att sedan kasta ett öga på ett inkommande sms är en serie aktiviteter som tar väldigt mycket energi från hjärnan.

Precis som en bil drivs av bensin, drivs hjärnan avglukos och samma glukos som används för att faktiskt genomföra en uppgift går åt till att växla mellan uppgifter. Med andra ord kan man växla mellan en massa olika aktiviteter utan att få så mycket gjort och ända göra slut på tanken.

I artikeln ”Neuroscientists say multitasking literally drains the energy reserves of your brain” på Quartz hemsida intervjuas professor Daniel Levitin. Han beskriver hur detta hoppande mellan olika aktiviteter gör att kroppen får betala ett högt pris som gör att vi känner oss tröttare mycket fortare än om vi hade fokuserat på en enda sak.

Tröttheten löser man inte med mer kaffe eller mat utan genom att ta en paus när man inte gör någonting. Levitin hänvisar till en studie som visar att människor som tar en 15 minuters paus med jämna mellanrum i slutänden blir mer produktiv. Under pauserna måste man tillåta sinnet att vandra oavsett om man går eller bara sitter och tittar ut genom fönstret.

Facebook eller andra social media erbjuder inte den vilan utan bryter ner förmågan att fokusera på en sak ännu mer. När man rullar ner i flödet på exempelvis Facebook går man ju ständigt från ett ämne till nästa.

Jag minns hur den klassiska jobbannonsen förr i tiden lite kläm-checkt beskrev den optimala personen som någon som kunde hålla många bollar i luften samtidigt. Det kunde vara en annons för exempelvis en projektledare. Då, på den tiden var just de här jobben lite speciella för de krävde personer som klarade av den stressen. Till en viss gräns är det en förmåga som vilken annan sak som helst.

Frågan är om det inte nu blivit så att de flesta på en arbetsplats har krav på sig att vara en sådan som klarar av att ”hålla många bollar i luften”. Tekniken och tiderna har förändrats och kraven med dem. Att vi dessutom kommer till jobbet efter en helg och morgon då vi multitaskat och egentligen inte vilat våra hjärnor gör att vi är ännu sämre rustade för en arbetsdag där vi fortsätter att göra lite där och lite där men sällan fördjupar oss i något.

Medvetenhet och arbetsmetodik borde vara en lösning på sikt, för någonstans har vi lämnat över rodret till ”någon annan” för hur vår dag blir när vi seglar fram mellan olika uppgifter.

Källa: https://qz.com/...

Kommentera artikeln 
Namn: 
Kommentar: 
Ordverifiering: 
Skriv in de tecken du ser på bilden nedan.
Spa