Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Mörka ringa under ögonen? Här är boten
Mörkare partier under ögonen beror på att huden där är tunnare och blodkärlen syns därför lättare igenom. Med åren förlorar huden fett och fukt, vilket medför att det blåtonade kan bli än mer framträdande. Sömnbrist, stress och rökning är andra bidragande orsaker.

Stress, och sömnbrist som är en stress för kroppen, ökar blodflödet till kroppens inre organ vilket kan göra huden i ansiktet blekare och de tunna blodkärlen (kapillärerna) mer framträdande. Det finns många goda skäl att stressa ned och ha en god sömn, och detta är ytterligare ett.

Rökning bör undvikas av många skäl, och också då det gäller mörka partier under ögonen eftersom rökning hämmar blodcirkulationen. En god blodcirkulation i huden ger en rosig och frisk hy, då den säkrar att huden tillgodogör sig näringsämnen som tillförs via blodet.

Att dricka tillräckligt med vatten är ett annat råd som ofta framhålls. Dels kan viss vätskebrist leda till att kroppen inte gärna gör sig av med vatten, vilket kan visa sig bland annat som vätskeansamlingar och påsar under ögonen (också för mycket salt kan göra att kroppen binder vatten). Dessutom är en åldrande hud i stort behov av fukt, vilken den bör tillföras både utifrån och inifrån.

Urkramade kalla tepåsar på ögonen under några minuter, sägs kunna göra susen både för påsar och mörkare partier. Likaså regelbundet användande av ögonkräm som tillför fukt och/eller olja som man med lätta rörelser med långfingret smörjer in runt ögonen. Ögonkrämen eller oljan får gärna innehålla K-vitamin som (om formulan är sådan att K-vitaminet har förmåga att tränga ned i hudens lager och inte enbart lägger sig på ytan) sägs kunna stärka kapillärrören under den tunna huden vid ögonen och gör så att kapillärerna blir mindre synliga. Också C-vitamin sägs ha effekt.

Eftersom det är viktigt att näringsämnena också når hudens olika lager inifrån är det förstås även a och o med en näringsrik kost, på exempelvis mat med K- och C-vitamin. K-vitamin finns det till exempel gott om i gröna bladgrönsaker och kiwi och jordgubbar. Paprika, vitkål och citrusfrukter är exempel på C-vitaminrik mat.

Tänk på att inte gnugga dig i ögonen, vilket är särskilt viktigt för allergiker, eftersom det irriterar blodkärlen runt ögonen.

Om inget av ovanstående hjälper finns det lyckligtvis sätt att dölja mörka ringar under ögonen. En concealer, som är särskilt anpassad för ögonen - det vill säga har en lättare formula som inte lägger sig i fina linjer och som dessutom innehåller ljusreflekterande pigment - är ett hett tips. Eftersom gult neutraliserar blått, är det ljusgula pigment du ska ha i din ögonconcealer.

KÖP DINA KOSTTILLSKOTT PÅ EKOBUTIKEN.SE: http://www.ekobutiken.se/...Spa