Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Mindre sprit och mer wellness
Numera har en del möhippor och svensexor en annan inriktning än tidigare. Sprit och förnedring har ersatts av upplevelser, inte bara för blivande brud och brudgum utan även för resten av sällskapet.

Bröllopens årstid är här och därmed möhippor och svensexor. Det kanske är lite att ta i att kalla det trend, men det finns numera många som ser att det finns alternativ till festen för brud och brudgum och att många väljer att förskjuta tyngdpunkten från sprit och förnedring till ren wellness. I en artikel i den amerikanska tidningen The Denver Post berättar några nygifta om sina erfarenheter och vad de ville uppnå med den där alldeles speciella dagen tillsammans med sina vänner. Flera tränade mycket till vardags och såg därför aldrig det hårda festandet som något de ville ha, utan ville ha roligt och kanske utmana sina gränser genom att göra något de aldrig tidigare provat på, gärna med en stor del fysisk aktivitet i. Någon gick på cirkuskurs med fokus på att hänga i trapets högt upp i tälttaket, andra gick äventyrsbana, tog en klätterkurs, eller provade på ballet-träningspass som istället för bakfylla dagen efter gav en grym träningsvärk. På deras beskrivningar lät det nästan som man skulle kunna ha kallat det för wellness-hippor då tankarna gick mot de mer hälsosamma områdena - både för kropp och själ. Upplevelsen i sig är ju dessutom en sak, en annan är ju att ens vänner från olika sammanhang möts och ska på något vis bilda en grupp som har trevligt tillsammans trots att de tidigare aldrig träffats.

Med internets intåg finns det flera sajter som specialiserat sig på ämnet och ger hjälp med olika förslag och samordning vad gäller bokning. Det finns generella idé-sajter och även de där man kan ange var i Sverige man befinner sig och behändigt få förslag på lokala aktiviteter grupperade inom olika områden. Men aktiviteter kostar pengar och en dag med gänget kan bli en kostsam historia.

Om man dömer av den marknadsföring som vänder sig till killar och tjejer, skiljer sig möhipporna och svensexorna rätt mycket åt. Till killarna riktas mer action-betonade aktiviteter som exempelvis paintball, boxning och fallskärmshoppning medan tjejerna förväntas gilla spabesök med allt som hör därtill.

Som tur väl är ser man numera allt mer sällan dessa stackars killar och tjejer utstyrda i förnedrande kläder ragglandes på stan för att sälja kondomer eller kyssar. Förhoppningsvis får fler och fler blivande brudar och brudgummar en minnesvärd dag i mer positiva termer där den värsta värken dagen efter kanske är i form av träningsvärk snarare än huvudvärk.Spa