Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Medicinera sin depression?
Tiotusentals unga svenska kvinnor behöver det för att klara sin tillvaro. Och den kan se perfekt ut. De är ofta begåvade med spännande jobb… Totalt lär en halv miljon svenskar regelbundet ta medicin mot depression

Lindriga depressioner har blivit vanligare och sjunkit i åldrarna. Eller också uppmärksammar vi det mer. Hursomhelst så lär en av fem medborgare bli deprimerade någon gång i livet.

Rent bio-kemiskt handlar depression om olika signalsubstanser i hjärnan som får nervcellerna att kommunicera bättre eller sämre med varandra. Serotonin till exempel, är en humörstabiliserare. Noradrenalin ger energi och ork. Melatonin styr sömnen. Vid trötthet, glädjelöshet, oro och ångest kanske dopamin-nivån är låg. Dopamin är hjärnans belöningssystem.

Det finns medicin som ”trycker igång” utsöndringen av dessa signalsubstanser i hjärnan – och så mår man bättre. Så länge man tar medicinen vill säga. Den stressade människan rusar på och när det inte fungerar som det kunde med kroppen, ja då är den snabbaste vägen ut att ta ett piller mot det hela.

Men en kropp med ett sinne i balans, reglerar ju själva alla nödvändiga signalsubstanser. Dopamin är ju belöningen för den som rör på sig ordentligt. Melatonin utsöndras automatiskt när det är mörkt – om man inte är full av ångest. Och i dagsljus utsöndras serotonin. Noradrenalin kommer själv till den som engagerar sig för en sak osv.

Så hur bryta den onda cirkeln?

Wellnessguide skulle ta Johannesört, med dokumenterade effekter mot depression, om något medel ska tillföras. Men det helt centrala är hela balansen i livet. Trivs du med dig själv? Din relation? Ditt jobb? Istället för att se och söka fel hos sig själv – eller andra, kan man ändra sitt tänkande om sig själv.

Det finns en definition av ångest som är väldigt direkt: Ångest, det är obefogad oro.

Obefogad därför att det som oroar kommer som lagrade minnen från det undermedvetna. Det kanske triggas av saker som händer runt omkring en, men det är inte nuet som spökar. Så genom att se saker mer som de är, minskar ångesten. Genom att samtala med personer du litar på, så brukar andra perspektiv kunna dyka upp.

Personligen har jag aldrig provat Johannesört – har ju en egen huskur: trevliga vänner, motion,personlig utveckling, vettig mat krönt med kallpressad choklad!

Mörk choklad är dokumenterat lusthöjande och genom att äta lite men regelbundet, så motverkas även de stora folksjukdomarna – ja om man ska tro över 1 000 forskningsrapporter i frågan!Spa