Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Medicin med Mosley
Det är alltid spännande när någon med medicinsk bakgrund tar sig an att relativt fördomsfritt och entusiastiskt utvärdera både den klassiskt västerländska medicinen och det som anses mer alternativt. Det får man vara med om i tv-programmet ”Medicin med Mosley”.

Läkare är läkare och sedan kommer resten av världen. Ibland känns det i alla fall så när man går till doktorn pga av någon åkomma och blir bemött av ett hånskratt som svar på om något kosttillskott skulle kunna göra skillnad. Holistiska metoder får stå för sig själva och där får man ofta vara den som söker och bildar sig en uppfattning.

Därför är det extra spännande när någon med medicinsk bakgrund och så många poäng så han får kalla sig läkare verkligen tar sig an både det ena och det andra, utvärderar efter förmåga så att man som ”vanlig människa” kan få en bättre chans att bilda sig en uppfattning. Tv-programmet ”Medicin med Mosley” som just nu sänds på svt, måndagar kl 20, tycker jag passar in under den rubriken.

Programledaren Michael Mosley studerade medicin i London och tog sin examen som läkare men har de senaste 25 åren arbetat som dokumentärmakare och prisvinnande vetenskapsjournalist.

Vi möts dagligen av rubriker som berättar om någon ny studie som visar att ”det där” är skadligt, samtidigt hör vi grannen eller kompisen på gymmet berätta om något medel eller metod som hjälpt och varit avgörande för honom eller henne. Det vi får höra när vi möter en läkare är något helt annat. Det är inte så konstigt att förvirring råder kring vad som är bra och inte. För vissa människor är det tillräckligt att en metod hjälper vissa, medan andra bara vill ge sig på något om de har ett kvitto på att det är sanningen med stort S och därmed hjälper varenda en som skulle prova på den.

Moselys program ger lite mer kött på benen även om de utvärderingar som görs inte skulle gå igenom som någon regelrätt studie. Mosley använder ofta sig själv som försöksperson och har sina kompisar som också är läkare som utforskar andra områden.

Serien heter på engelska Trust me I’m a doctor, och enligt programbeskrivningen utforskas bevisningen bakom de senaste hälsotrenderna och stora rubrikerna. Är sockret vår tids tobak, hur mycket är för mycket alkohol, mår man bättre av glutenfri kost, vad är fördelarna med att äta fet fisk. Mosley sitter inte bara och och ”tycker” utan snickrar ihop sina egna experiment.

I ett avsnitt ställde Mosley frågan om man skulle prova på det så populära mindfulness. Enkelt kan man beskriva det som en meditation som under senare år blivit mycket populär. Entusiaster menar att inre åkommor som depression och ångest kan lindras och även förebyggas. Mindfulness-tekniken lär ut att fokusera på nuet och stänga ute distraherande negativa tankar. Mosley frågade sig om mindfulness kan åstadkomma mätbara förändringar i hjärnan och använde sig själv som försöksperson.

Så uppkopplad till EEG som visar förändringar i hjärnans elektriska aktivitet prövades om Mosleys hjärna reagerade olika på känslomässiga bilder och distraherande ljud före han hade utövat mindfulness och efteråt.

Resultatet visade på en påtaglig skillnad i hur hjärnan engagerade sig. Obehagliga upplevelser ignorerades inte men den känslomässiga reaktionen dämpades om han ville. Det sista är viktigt, vi får ett val och det kallas emotionell flexibilitet.

Mosleys egen reflektion är att det handlar om träning. Han har själv utövat mindfulness en längre tid och menar att man måste utöva det regelbundet för att kunna dra fördel av det.

Det här är ett exempel på vad den ovanliga läkaren Mosley fördjupar sig i och delar med sig av.Spa