Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Foto: wellnox.se
Lingonjuice i bag-in-box
Vi är vana att se vin och andra spritdrycker i BIB, men nu har den smarta förpackningen spridit sig till hälsosammare produkter.

Nyligen stötte jag åter på forskningsrapporterna från 2014 om lingon som superbär och då särskilt effekterna man sett på diabetes 2 och höga kolesterolvärden. En god vän och jag hade just diskuterat ämnet då hans läkare hade klagat på att hans kolesterolvärden var något för höga. Han äter redan ”nyttigt” så det kändes som ett roligt experiment att tipsa honom om lingonjuicen för att se om något faktiskt skulle hända mellan hans första provtagning av kolesterol och hans andra. Personen i fråga har inte diabetes 2.

Frusna lingon kan man säkert hitta i matvarubutikens frysdiskar, men eftersom en svensk forskare som tillbringat många år med att studera effekterna av lingon i en artikel tipsade om lingonjuice gav jag mig på att se hur utbudet såg ut. Den första frågan jag ställde var naturligtvis: ”Hur ska jag hitta lingonjuice utan tillsatt socker?” Lingon är ju inte så naturligt gott utan ganska surt och det är ju det där lite sura blandat med söta som är gott. Till min stora förvåning hittade jag fabrikanter som tänkt ”hälsosamt” och sålde lingonjuice utan socker. Det var emellertid en produkt som fångade mitt intresse med ett: ”Wow, vilken grej!”

Det var något så banbrytande som lingon-juice i en bag-in-box! Den var visserligen pastöriserad men utan några som helst tillsatser, inte heller socker. Olle Haglund, som lingon-forskaren hette, brukade rekommendera 1 dl om dagen av drycken, så tre liter blir en månads konsumtion och också vad producenten lovar i form av hållbarhet. Samma dryck i glasflaska håller 7 dagar. Priset låg i skrivande stund mellan 260 och 325 kr inklusive frakt och Curapost var billigast.

Bag-in-Box (BIB) är en förpackningsform som består av en yttre kartong som både passar fint in när produkten transporteras, men möjligheten att ställa lådan på olika håll ger även andra fördelar. Inuti finns en tät plastpåse där juicen förvaras. Plastpåsen har en kran med ventil i. Det finns möjlighet att göra hål i kartongen så att kranen kan dras ut så att man enkelt kan trycka på den och fylla på ett glas. I och med att kartongen kan ställas på högkant och att den samtidigt rymmer påsen med drycken, skapas ett tryck mot ventilen då hela påsen trycker ner mot ventilen. Påsen sjunker ihop när innehållet successivt tappas ur men ingen luft kommer in. Det senare förlänger hållbarheten för innehållet jämfört med om den kommer i kontakt med luft.

Vi är vana vid att se BIB med vin, men nu har konstruktionen alltså även spritt sig till nyttigare produkter som lingonjuice! Det är en uppfinning som ursprungligen utvecklades för en helt annan typ av produkt - batterisyra - och det var i USA på 1950-talet!

Företaget bakom bag-in-boxen med lingonjuice heter Wellnox och tillverkaren är Brunneby Musteri. Företaget marknadsför även andra juicer utan tillsatser i BIB: lingon, 50/50 rödbeta/lingon, 50/50 rödbeta/granatäpple, 90/10 rödbeta/lingon, 98/2 rödbeta/äppelcidervinäger och 90/10 rödbeta/lingon.

Forskningen från 2014 handlade om att antioxidanter i lingon, quercetin, bryter ner insulinmotstånd bättre än det läkemedel som är vanligast att personer med diabetes 2 äter. Det fungerar alltså bättre än läkemedlet menar forskarna! Det här visades av kanadensiska forskare.

Sedan var det svenska forskare som upptänkte att möss som åt mycket fett inte gick upp i vikt och hade fina kolesterol-, insulin- och blodsockervärden om de samtidigt utfodrades med lingon.

Nu börjar man ju se lite annorlunda på det som tidigare ansågs som höga kolesterolvärden och också varför de uppkommer. Det börjar luta åt att kolhydraterna är boven snarare än fett. Naturligt innehåller lingonet trots sin sura smak socker.

Min vän rapporterar att lingondrycken smakar utmärkt, sur men god. BIB fungerar också utmärkt, det är lätt att hälla ut dagens deciliter. Nu får vi se vad resultatet blir med införd lingonjuice utan några andra förändringar på kost och motion helt enkelt för att det inte fanns så mycket att justera. Om inget händer blev det en månads god lingondrickande för min kompis, med andra ord allt att vinna, inget att förlora och dessutom ett roligt experiment! Och lingon innehåller bra mycket nyttigheter.
wellnox.se, wikipedia, http://www.immun.se/wp-content/uploads/2015/09/lingon_halsoeffekter.pdfSpa