Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Lär dig tycka om träning
Det är jobbigt och tar alldeles för mycket tid, så kan träning beskrivas av den som har svårt att komma igång. En ny studie visar hur man bara genom att vinkla om sina förutfattade meningar kan få en annan inställning till träning.

Semestern är över och vi har en lång höst framför oss. Väl tillbaka i kontors-kläderna märker man att de kanske inte sitter lika löst och ledigt som de gjorde innan sommaren och måste-tanken på att komma igång med träningen kommer som ett brev på posten. Efter några pass på gymmet kommer man som alltid nära den springande punkten: motivationen till att fortsätta.

Michelle Segar, chef för ”University of Michigan’s Sport, Health, and Activity Research and Policy Center” har i åratal forskat kring vad som motiverar människor att hålla sig i fysisk trim. Hennes senaste studie publicerades i BMC Public Health och handlar om något så eftertraktansvärt som hur man faktiskt kan lära sig att tycka om en aktiv livsstil, i alla fall om man är kvinna eftersom det bara var kvinnor som intervjuades.

Innan man kom till ämnet träning tog man ett större grepp. Fyrtio kvinnor tillfrågades om vad som gör att de känner sig lyckliga och framgångsrika i livet. Därefter analyserades hur var och en av dessa kvinnors syn på träningen antingen främjade eller underminerade de känslorna. Kvinnorna var mellan 22 och 49 år.

Samtliga kvinnor ville ha ut samma sak av livet: meningsfulla relationer med andra människor, att känna sig avslappnade och fria från krav under sin lediga tid samt att nå de mål de satt upp för sig själva oavsett om dessa hade att göra med arbetet, de dagliga rutinerna eller sina personliga liv. Skillnaden var att de inaktiva kvinnorna var av uppfattningen att träning motverkade detta. För att träning skulle vara till nytta skulle den vara riktigt jobbig - alltså fullständigt motsatsen till att ”känna sig avslappnad på sin fritid”.

De upplevde också att träning tog alldeles för mycket tid i anspråk och att den dessutom omgav sig med alldeles för mycket krav och press, i form av bestämda tider, saker som ska utföras på ett visst sätt osv, vilket gjorde att de kände sig misslyckade.

De kvinnor i studien som motionerade regelbundet delade däremot inte den åsikten utan tyckte tvärtom att träning gick hand i hand med deras behov av social kontakt, avkopplande fritid och att känna sig komplett.

Om det ”bara” är att ändra inställningen till träning ur det perspektivet är ju saken enkel! Forskarna är inne på den saken i alla fall. Om den springande punkten är själva definitionen av träning så har den ju under senare år verkligen blivit mjuk i kanterna. Det är ju en förutfattad mening att träning är detsamma som att hjärtat ska slå så fort att det nästan hoppar ur bröstet och att man känner sig helt utpumpad efteråt.

Högintensiv träning ser kanske ut så, men det går ju att bedriva träning som är bra för kroppen på andra sätt också. De nya rekommendationerna är betydligt mer fria i formerna än så och från myndighetshåll runt om i världen talas det om den totala tiden för fysisk aktivitet per vecka - ca 150 minuter i medel till intensiv aktivitetsnivå. Visst kan intensivare träning och träning under längre tid per vecka ge ytterligare fördelar, men det betyder inte att lättare träning inte ger några hälsoeffekter alls.

Michelle Segar och hennes kolleger säger i en intervju för time.com att kvinnor borde tillåta sig att använda fysisk aktivitet som ett sätt att slappna av, umgås med vänner och att bara få må bra. Då går de mer i samklang med de djupare drivkrafter vi har kring vad våra liv ska innehålla för att vi ska må bra. En stilla promenad i naturen exempelvis. Vardagen innehåller möjligheter till träning utan att man för den skull drar på sig träningskläderna och ger sig ut och joggar, men det gäller att man hugger tag i dem och finner en lekfullhet i dem. Man kan leka med sina barn, springa några gånger extra upp och ner i trappan hemma när man städar eller hitta någon aktivitet som man tycker är rolig som en kurs i samba.


Länk till studien: https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/...
Länk till artikeln på time.com: http://time.com/...Spa