Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Läkemedelsindustrin betalar Landstingens experter
En stor granskning visar att uppemot 60 personer inom landstingens expertgrupper inom läkemedel fått pengar för uppdrag åt industrin. Men trots krav på att skriva på en jävsdeklaration så framgår inte alltid kopplingen.

Miljontals kronor har betalats ut till enskilda personer inom hälso- och sjukvården, till störst del läkare som är offentliganställda inom landstingen eller inom universitetsvärlden. Granskningen visar att profilerade läkare som i intervjuer, debattartiklar och bloggar uttalat sig om läkemedel och substanser – samtidigt har haft konsultationsuppdrag åt läkemedelsbolagen bakom produkterna.

Men kopplingarna tar inte slut inte där. 61 personer som sitter inom landstingens läkemedelskommittéer eller deras expertgrupper inom vissa sjukdomsområden, har haft uppdrag hos läkemedelsbolagen under 2015.

I 13 av de 21 landstingsregionernas läkemedelskommittéer sitter därmed utnämnda experter och medverkar i vilka riktlinjer landstingen ska ha när det gäller läkemedel. Det handlar om överläkare, ST-läkare, specialistläkare, chefer och forskare. Gemensamt för dem, utöver kopplingen till läkemedelsindustrin, är att de alla arbetar på olika sjukhus runtom i landet.

42 av de personerna sitter i Västra Götaland, Örebro och Stockholms läns landsting. De flesta experterna som har kopplingar till industrin finns i Stockholm, 18 personer.

Läkemedelskommittéerna ska vara rådgivande regionala expertorgan inom läkemedelsfrågor.

Hur känns det att vara köpta, kära läkare?
SvDSpa