Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Kroppen leder hjärnan till nya tankar
Ibland sitter man fast och kommer inte vidare i ett problem man försöker lösa. Kroppen kan leda sinnet vidare mot en lösning om vi reser oss upp och börjar röra på oss.

Problem av stora och mindre proportioner är en del av allas vardag. När man tänker och tänker utan att komma vidare och mer liknar en radiostyrd bil som kört in i en vägg och står där och spinner loss utan att ta sig någonstans, är det lätt att tro att det enda man kan göra är att tänka vidare.

Men nästa gång du hamnar inför ett komplext problem som du inte kan se någon lösning på försök då minnas någon av de här två studierna som handlar om hur vår hjärna kan få nya idéer och ökad förståelse då vi rör på oss.

Den första studien gjordes 2009 vid University of Illinois och berättas om i Science Daily. Deltagarna ställdes inför ett komplext problem som de skulle lösa under 8 stycken två-minuters-sessioner, där 100 sekunder var för problemlösning och 20 sekunder för rörelse guidad av forskarna. Två snören som satt högt upp i rummet och alldeles för långt från varandra skulle knytas ihop, något som till en början såg omöjligt ut. Deltagarna delades upp i två grupper där den ena under de 20-sekunderna för rörelse fick rotera armarna framlänges och baklänges medan den andra gruppen fick stretcha en arm utåt sidan.

Resultaten visade att arm-svingarna löste problemet med 40 procent mer sannolikhet än stretch-gruppen. När man roterar armarna på ett visst sätt, exakt hur framgår inte av artikeln, aktiveras en del av hjärnan som har med roterande rörelser att göra. Det är känt att fysisk rörelse kan hjälpa till vid inlärning, förändra hur en person uppfattar något eller förändra sin inställning till fakta.

Fenomenet som undersöktes i studien kallas förkroppsligad medvetenhet, vilket beskriver kopplingen mellan kroppen och sinnet. Sinnet och våra tankar med förmågan att lösa problem bor alltså inte bara isolerade i våra hjärnor. Det är fullt möjligt att använda kroppen för att hjälpa oss tänka.

Det här leder naturligt vidare till nästa studie som berättas om på Runner´s Worlds hemsida. Den är från University of Aberdeen som handlar om att sinnet kopplar samman framåtgående rörelse som att gå och springa, med framtiden. Rörelsen förbereder hjärnan att tänka framåt som i sin tur kan få igång ens kreativitet.

För att använda sig av det här förbereder man sig, som att plantera ett frö och därmed ge hjärnan ett försprång innan man ger sig ut på sin joggingtur eller promenad. Det kan handla om att tänka på problemställningen under så kort tid som en minut innan man ger sig av, kanske under tiden man klär om.

Man ska välja en av de ”vanliga” rundorna där man kan slå på autopiloten och inte behöver oroa sig för att komma vilse. Ha för avsikt att göra ett lättare arbetspass, alldeles för hård ansträngning gör att man ägnar kraft åt teknik och att ligga på så att kilometertiderna blir så bra som man planerat. Det optimala är att låta sig komma in i en behaglig rytm och sedan låta tankarna komma. Om problemet som behöver lösas har mycket med jobbiga känslor att göra, begränsa helst tiden till en kort stund i början av rundan.

Ett alternativ till en runda på egen hand kan vara att ta mig sig en kompis som man kan bolla saken med.

Så nästa gång du står inför något större eller mindre som du behöver nya tankar kring, ta en paus och ge dig ut och rör på dig så kanske kroppen leder inte dig på nya spår. Det är helt enkelt genialt!

Källor:
https://www.sciencedaily.com/...
https://www.runnersworld.co.uk/...Spa