Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Korstäppans herrgård, Leksand
Kravmärkt mat och lugn miljö på Korstäppans herrgård
Alldeles intill Lugnets naturreservat i Leksand ligger den gamla anrika herrgården Korstäppan. Redan under 1800-talet besöktes området av människor som ville ha vila, ro och välbefinnande.

Barrskogen var en rekreationsplats och området fick namnet Lugnet eftersom människorna som besökte den kunde uppleva lugn och stillhet. Talldoften ansågs också vara mycket hälsobefrämjande och besökarna kunde hänga upp sin hängmatta mellan de många träden för att vila och samtidigt få andas in den fräscha doften. En vacker promenadstig genom naturreservatet förbinder Siljans strand med Korstäppans herrgård. Marken där herrgården står ägdes från början av en man vid namn Kors-Erik och kallades för Kors-Eriks täppa.

I början av 1900-talet föddes idén till den hotell och rekreationsverksamhet som så sakteliga har vuxit till dagens Korstäppans herrgård. Förutom den hälsosamma barrskogen bestod i början dragningskraften för turisterna också av kallbad i Siljan.

Dagens verksamhet har fortfarande ett starkt fokus på välbefinnande, hälsa och miljöengagemang. Inte bara maten är närodlad och ekologisk utan även restaurangens drycker är ekologiska och fairtrademärkta. Alla maträtter är skapade efter säsong. Under sensommaren och hösten kan man njuta av en riktig skördefest med kantareller och årstidens grönsaker och det finns alltid någon vegetarisk rätt på menyn. För den som vill ha godis finns herrgårdens egna hembakade energigodis.

Alla rum är personligt inredda och det rum Wellnessguidens utsända bor i har en mycket vacker kakelugn, en elegant soffgrupp, ett skrivbord med utsirade detaljer och badkar med lejonfötter. Rummet har en romantisk gammaldags prägel men känns ändå fräscht och luftigt. Sömnen blir god och lugn och efter frukost i den vackra matsalen är det dags att besöka herrgårdens prunkande trädgård. Skönheten är slående och ger ett intryck av att vara både välplanerad och vild på samma gång. Inspirerad av engelska trädgårdar är den skapad som terrassodlingar på herrgårdens baksida där den sluttar ner mot området vid Siljans stränder. I trädgården finns en rogivande gammal brunn med sagokänsla.

Vistelsen har varit lugn och vilsam och med lungorna fyllda av frisk luft infinner sig känslan av att Korstäppan, Leksands äldsta hotell, är en plats som gärna kan besökas fler gånger.
Spa