Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Konsten att städa
Inom bland annat Feng shui menar man att oreda skapar dålig energi. Konsten att städa är en bok som sålts i mer än 2 miljoner exemplar och legat etta på såväl New York Times Bestseller-lista som Amazons US topplista.

Är det en konst att städa och hålla ordning? Ja, det tycker åtminstone jag. När erfarna städare kommer med tips om medel man ska använda för olika fläckar eller var man ska börja när det är rörigt, för att inte tala om hur man ska tänka när man sorterar kläder i garderoben eller när man gör en fem-minutersstädning av köket – så är det värdefulla och ofta okända tips för mig. Jag tror inte jag är den enda som har ett hem där högar lätt bildas eller där garderoben trots att den är full inte har ett endaste plagg som jag egentligen vill använda. Jag har inte överdrivet rörigt, men nog dras jag med en hel del lik i lasten.

Boken som japanska Marie Kondo har skrivit skulle kunna vara en hjälp på vägen för sådana som mig. Marie Kondo är småföretagare i Tokyo och har städning eller ska vi kalla det röjning som sin sysselsättning. Hon hjälper nämligen sina kunder att förvandla sina stökiga och kaosartade lägenheter till platser som istället ger dem ro och inspiration. Hon kalla sin metod Kondosmetoden och boken har blivit en internationell bestseller.

Boken är inte bara en praktisk handledning som lär en organisera och kassera sina ägodelar. På ett högre plan kan den helt enkelt förändra förhållningssättet till vardagen. Det handlar om att städa en liten stund varje dag, men först måste man rensa ut och kassera, sedan organisera in i minsta detalj. Processen medför att man steg för steg tar initiativ och makt över varje yta i sitt hem.

Målet är att omge sig med saker som man tycker om och som ger en klarhet. Med andra ord också fri från oönskade presenter, kläder som inte längre passar och allt det där andra som bara hänger med år efter år. När man går igenom sina saker för att kassera är Kondosmetoden sådan att man ska tänka på vad man vill behålla istället för vad man ska kassera. Om pulsen inte ökar för det man har i handen, ger en gnista av glädje, ska man inte behålla det. Det låter enkelt, men när jag tänker på min garderob så känns det ändå svårt. Man måste ju tänka på att man är utrustad för så många olika saker – sommar och kyla, vardag och fest. Här har Kondo en poäng för redan när man inleder sin utrensning, ska man lägga alla sina kläder i en hög och sedan välja vad man ska behålla. Syftet är att man också ska reflektera över hur mycket saker man egentligen har och om man vill ha och behöver så mycket för sin stund på jorden.

Tillvägagångssättet är inte rum från rum utan ämne för ämne – alla kläder, alla böcker osv. Det som inte tänder den där gnistan ska man röra vid, tacka och i en liten ceremoni skicka iväg till ett liv någon annanstans där det kan bli uppskattat.

Att organisera förvaringen är nästa steg och nyckeln är att lägga det mesta i lådor så att man kan se allt på en gång. Inget ska läggas ovanpå varandra – det är inte snällt mot det som hamnar längst ner!

Det är en skola i minimalism och även om man inte går hela vägen så kanske det finns något där som kan göra att hemmet omges med en lugnare energi. Alla behöver vi inte bli som Marie Kondo som har varit uppfylld av att organisera och minimera saker sedan hon var fem år gammal.

Boken som handlar om mer än att städa finns nu på svenska och går bland annat att köpa på adlibris.com.Liv
Spa