Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Foto: Screenshot från Iphone
Kom i säng i tid
Sedan i höstas finns en funktion i Apples mobila enheter som påminner om att det är dags att gå och lägga sig om man ska orka upp i tid dagen efter. När ”i tid” är bestämmer man givetvis själv.

Nyårsafton är en tid för eftertanke och en möjlighet att få en upplevelse av att börja på en helt ny sida i sin egen livets bok. Gå ner i vikt, äta bättre, börja motionera, springa maraton eller sluta röka. Kanske finns det även de människor som vill ta hand om sig lite bättre och se till att ge sig möjlighet till tillräckligt med sömn varje natt. Om det är fallet och man har en Iphone eller Ipad kan man numera få lite hjälp på vägen genom en ny funktion som kom med uppdateringen till iOS 10 under hösten 2016. Funktionen är inbyggd bland de andra ”tidfunktionerna” som alarm, timer mm, lite väl anonymt kan tyckas till en så oerhört värdefull nyhet.

Själv upptäckte jag den av en slump men är liksom många jag läst om ”en sådan” som efter upptäckten blivit en stadig användare.

Det finns en liknande app sedan tidigare på marknaden, både för iOS och Android. Den heter Sleepcycle.

På svenska heter iOS versionen ”Läggdag” på engelska ”Bedtime” och är enkelt uttryckt en lite smartare väckarklocka. För att ställa in den efter sina personliga behov går man igenom några enkla steg som när man vill gå upp på morgonen, när man planerar att gå till sängs och vilket plan man har över veckan vad gäller sömnrutiner.

Rent visuellt ger redan inställnings-proceduren en tankeställare. På en mätare drar man en stapel för väckningstiden och läggdagstiden med en enkel siffra i mitten som helt avklätt visar hur många timmar det resulterar i. För min egen del brukar jag inte tänka så mycket på ”hur många timmar det blir” utan tänka mer i stil med ”nu måste jag gå och lägga mig” eftersom det börjar bli sent. Inställnings-proceduren gjorde mig mer medveten om just hur många timmar det faktiskt blev mellan läggdags och uppstigning.

Alarmen som går att välja bland är helt ljuvliga. Som en lätt smekning plingar de igång och om något kan vara vänt när det handlar om väckning så är dessa musik-slingor det. Musik och musik förresten, kanske pling-plong och droppar passar bättre in som beskrivning.

Alarmen kan snoozas precis ett vanligt alarm.

Som bonus får man även lite statistik på när man gått till sängs och gått upp. Inputen verkar vara när telefonen är stilla eftersom utgångspunkten är att man bär med sig sin telefon, så när den är stilla är vi också det. Det finns lite staplar i Läggdags-funktionen över den senaste veckans sömn, ungefärd när man gått och lagt sig och när man gått upp. Denna finns även lite mer utförlig i telefonens ”Hälsa” under ”Sömn”.

Om man vill finns det möjlighet att få en liten påminnelse om när det är dags att gå och borsta tänderna. Man kan sätta den på valfri tid innan tiden man angivit för läggdags beroende på hur lång tid man brukar ta på sig att göra sina natt-procedurer.Spa