Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Känsligt för att brännas
När det är sommar går det inte att låta bli att ta upp ämnet ”att skydda sig för solen”, som en påminnelse eller helt enkelt för att ge lite mer kött benen.

Det som de flesta av oss förknippar med sommarmånaderna är sol, även om de regniga dagarna förmodligen är minst lika många. Det vi vill minnas och det som står överst på mångas listor är sol. Solen ger värme, ljus och UV-strålning. Det är uv-strålningen som kan skada oss, men också den som gör att våra kroppar tillverkar livsnödvändigt vitamin D.

UV-strålningen finns i tre typer men endast två av dem når jordens yta, det är UVA och UVB. Ju mer energi strålningen har desto större skada kan den göra. UVA-strålningen gör oss bruna, men det är framförallt UVB som är den mest energirika strålningen som gör att vi bränner oss om vi solar för mycket. I det paketet ingår också att huden åldras och blir tjockare och kan få hudcancer. Det här med att huden blir tjockare är ett mycket effektivare skydd mot strålning än den bruna färgen som ges av pigmentförändringen. Det är också UVB som gör så att produktionen av D-vitamin dras igång. Så vi behöver sol, vi är gjorda för att leva i sol, men i måttliga mängder.

Huvudsaken verkar därför vara att inte bränna sig i solen. Undvika de där röda områdena som ömmar. Det är lättare sagt än gjort för det händer ju så lätt och kanske inte de där dagarna man är nere på stranden och rustad till tänderna utan när man står utomhus och tittar på en fotbollsmatch med solen bakifrån och kommer hem med en illröd nacke eller varför inte röda öron eller en illröd bena uppe på huvudet.

Solskyddsmedel är en bra hjälp och även kläder, men så finns det enligt experterna vissa ställen på kroppen som är extra känsliga, både av den anledningen att man lätt glömmer dem och för att huden är mycket känslig: huvud och hals, axlar och bröst.

I en artikel i the Huffington post intervjuades en rad experter i ämnet. En av dem, Kari Hermoni, menar att de solskador vi drar på oss under en livstid handlar om korta stunder när vi är oskyddade och oförberedda på att solen är stark och då är det just dessa områden, särskilt huvud och hals som drabbas.

Axlarna är ett område som man ofta är lite snål med vad gäller solskyddskräm. Kvinnor kanske bär ett linne med jeansen till utflykten och utsätter omedvetet axlarna för en stor dos sol utan att ha tänkt på det.

På bröstet är huden tunn och många kvinnor får på äldre dagar rynkor där liksom i ansiktet vilket är ett resultat av solskador. Solen kommer in i en optimal vinkel på den ytan. En av experterna i artikeln Jennifer Stein menar att det effektivaste sättet at skydda axlar och bröst är med kläder.

Numera har utbudet av solskyddskläder vuxit enormt jämfört med vad som fanns för bara några år sedan. Det är framförallt kläder med solskydd som man kan bada i och vara på stranden i, i övrigt skyddar kläder och då menar jag vanliga kläder. Även vad gäller vandringskläder finns det numera ett stort utbud med inbyggt eller ska man kanske säga utbyggt solskydd i.

Exemplet med den vita bomulls-t-shirten brukar alltid tas. Man brukar säga att den som standard ger ett solskydd av faktor 15, vilket innebär att man får skydd i 15 minuter för solens UVB. Riktigt hur man tänker där är inte riktigt klart, eftersom t-shirten inte direkt brinner upp i solen efter 15 minuter eller försvinner som solkräm gör. Jag förmodar att man med kläder till skillnad från solkräm ser det som att kläder släpper igenom mer eller mindre av UV-strålarna. Vissa menar att den vita t-shirten inte ger mer än 5 i solskydd.

Faktorer som påverkar hur väl ett plagg skyddar är hur tjockt och tätt det är, men även färg påverkar. Mörka och dova färger tenderar att absorbera mer UV-strålar jämfört med ljusa och färgstarka och det är en absorption man vill ha för skyddets skull.

Även materialet påverkar klädesplaggets förmåga att skydda mot UV-strålningen. Både polyester och nylon gör ett utmärkt jobb medan ylle och silke är medelbra. Bomull, linne, rayon och hampa är relativt dåliga på att blockera UV-strålning om de inte har behandlats med något solskyddsförhöjande.

Så sommaren kräver lite medvetenhet med tanke på solen.


Källa: http://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/... , http://www.huffingtonpost.com/... https://www.rei.com/...Spa