Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Kan du hantera vänskapssex?
Det finns en rörelse i samhället mot ökad medvetenhet och en mer hållbar levnadsstil. Ändå konsumerar vi mer än någonsin tidigare och även sex har blivit något av en konsumtionsvara. Människan har ett behov av fysisk närhet, men i den moderna kulturen är tid en bristvara, allt går i en rasande takt, därav blir ett djupare engagemang i någon annan mer och mer en sällsynthet för många.

Ett nytt sätt att relatera på det intima planet har blivit alltmer vanligt på senare tid. Det finns olika begrepp, men vi kan kalla det vänskapssex. Ett bekvämt sätt att få närhet och intimitet utan att behöva engagera sig i en annan människa, men som med all annan typ av konsumtion medföljer en kostnad. Trots att det kan se ut som en intim samvaro så uppstår ändå inte alltid den äkta närvaron och intimiteten. Det som annars finns mellan ett par som älskar av kärlek, stängs av. I den här avstängdheten kan känslomässiga blockeringar uppstå, kanske till och med åtföljda av fysiska problem.

Att hantera vänskapssex kan vara svårare än vad många tror. Det kräver ofta att tidigare känslomässiga och sexuella trauman är omhändertagna, annars kommer de upp förr eller senare.

Jag har som relations- och traumaterapeut sett åtskilliga fall där klienter mått dåligt i relationer där vänskapssex förekommer. Inte alltför sällan blir den ena parten mer engagerad än den andra. Någon riskerar att bli sårad. Förvirring uppstår. Den ena parten propsar på att de bara ska vara vänner, men ändå så har de sex regelbundet. Den andra har eller får känslor och känner sig avvisad.

Det krävs något alldeles extra om en relation med vänskapssex ska fungera lika för båda parter. Och det handlar om gränssättning. Våga uttala var du står och vad du vill. Säg nej när det inte är den typ av relation du vill ha, små smulor kostar mer än ingenting. Kör aldrig över dig själv och speciellt inte när det gäller det mest intima. Var tydlig och uttala vad som gäller, så att ni båda är överens. Sluta hoppas att något ska ändra sig. Vad du ser är vad du får, allt annat är en illusion. Vill du ha en annan typ av relation så säg det och avsluta det som du egentligen inte vill ha.

Genom att visa vad du står för kan du också skapa mer utrymme för att bjuda in det du verkligen längtar efter. Vad det är, vet bara du själv.Spa