Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Jag har svikit mig själv
Det största sveket vi människor kan uppleva är oftast inte det någon annan gör mot oss eller det vi gör mot någon annan, utan det vi gör mot oss själva. Det är när den insikten bryter igenom som sorgen och tårarna väller fram.

Det kan vara många som har svikit dig genom åren, men när du själv inte ens kan hålla om och ta hand om dig själv, då gör det ont. Hur ska då någon annan kunna ge dig det du behöver? Kanske är det just för att du inte kunnat ta hand om den behövande inom dig, som andra inte heller kan behandla dig med respekt. Det handlar om gränssättning och kommunikation.

Att våga säga nej när något inte känns rätt för dig, att våga tala om vad du behöver för att må bra. Att inte gå med på något som inte ger dig den kärlek och omtanke du behöver. Att inte gå med på något som gör att du förlorar respekten för dig själv.

Det finns många exempel och situationer. Det kan vara i nära relationer, i familjen, i en intim kärleksrelation, med vänner men det kan även vara i andra sammanhang, t.ex. på arbetet, i föreningsliv eller sociala medier. Det kan vara emotionellt, intellektuellt, fysiskt eller sexuellt. Ofta är längtan efter kärlek, närhet, bekräftelse och trygghet så stor att den egna gränsen inte känns lika viktig och vällustkänslan eller uppskattningen känns som betalning nog. I stunden.

Men innerst inne finns det en liten röst som säger NEJ, jag vill ju inte det här, det här är inte äkta kärlek, det här är inte mitt syfte, det här är inte respektfullt. Den rösten är värd att lyssna på, den känslan i magen, den vetskapen om vad som är rätt eller fel för dig, är den du ska respektera och inte vad någon annan vill eller försöker få dig att göra.

Det är den lilla rösten som till slut kommer att bli till ett stort skri och kanske också den största sorg du kan uppleva, sorgen över att ha svikit dig själv. Om även du sviker dig själv, vem finns då kvar för dig?Spa