Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Inte lika eldig som sin legend
Hur många gånger i ordningen har vi inte hört ordet superfrukt användas, men om man vill vara med i svängen så är det här med superfrukterna lite som att känna till den senaste popmusiken. Drakfrukten avancerar just nu på superfrukternas lista!

Namnet superfrukt får en nästan att tro att det räcker med att äta en sådan för att få alla näringsämnen i en och samma förpackning och dessutom blir lika övermännskligt stark som Stålmannen eller någon annan superhjälte. Nej, du kanske inte trodde det, men det finns kanske de som tror det!

Granatäpplet har nu haft sin tid och en nykomling vid namn pitaya eller drakfrukt är på väg uppåt i popularitet. Den är saftig, mild-söt och rik på antioxidanter och tillhör otippat kaktusfamiljen. Fruktköttet går från vitt till rött men gemensamt för alla är att det är dekorerat med svarta prickar som är kärnor likt i kiwin. Det nyttiga och det man talar om är framför allt stora mängder C-vitamin men även andra vitaminer och mineraler finns med i innehållsförteckningen. Frukterna med rött fruktkött innehåller också lykopen, samma karoten som gör kokta tomater till en hälsobomb. Lykopen är en antioxidant som man tror kan minska risken för många av vår tids allvarligaste sjukdomar.

Man kan undra hur denna söta frukt fick det aningen aggressiva och kraftfulla namnet drakfrukt. Det lär finnas en gammal legend som berättar hur frukten skapades av eldsprutande drakar. Som bevis när man lyckats döda en drake fick man drakfrukten som lär ha trillat ut när drakelden tagit slut. Eldig kan man emellertid inte kalla pitayan, men när man ser på den kan man tänka sig att den i så fall kommer från en vacker drake.

Frukten äts på många olika sätt, delat som en kiwi med sked, nermald i smoothies eller som lyftare av smaken i en sallad. Smaken går bra till citron/lime och till mango, även kokos kompletterar den på ett spännande sätt.

Pitayan är tillräckligt nyttig för att få kallas superfrukt. Förmodligen kommer någon kändis att inom kort bli dess ambassadör. Ät pitaya som Sara Skönhet! Visst är det ”bizniz” över superfruktsindustrin, men om man bara är medveten om att ingen av dessa botar alla sjukdomar och löser alla problem, så kan man njuta av dessa pärlor och samtidigt få i sig en massa nyttigheter. Sen får man inte glömma gamla hederliga äpplen och päron - de innehåller också en hel del nyttigheter!Spa