Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Hjärtat behöver D
I en studie som finansierats av brittiska forskningsrådet Medical Research Council fick hälften av 163 hjärtsviktpatienter ett dagligt tillskott av vitamin D3. Den andra hälften fick placebo.

Forskarna undersökte, hos de två grupperna, hur mycket blod som hjärtat pumpar ut vid varje hjärtslag (EF). En frisk person har en EF på 60–70 procent, men deltagarna i studien hade från början en genomsnittlig EF på 26 procent.

I gruppen som fick extra D-vitamin förbättrades EF från 26 till 34 procent på ett år. Ultraljuds-undersökningar visade dessutom att deras hjärtan blivit mindre; ett tecken på att hjärtfunktionen blivit effektivare. Ingen förändring skedde i placebogruppen.

– Den här behandlingen är billig, har inga biverkningar och ger ett fantastiskt resultat på personer som redan får den bästa medicinska behandlingen. Det är första gången något sådant har visats på 15 år, sa kardiologen Klaus Witte som ledde studien i en intervju med BBC News.

Förbättringarna i D-vitamingruppen kan även innebära att vissa patienter slipper operera in en så kallad defibrillator som behandlar allvarliga störningar i hjärtrytmen.

– Defibrillatorer är dyra och innebär ett kirurgiskt ingrepp. Om vi kan undvika implantat hos bara några patienter är det en stor fördel för både patienterna och hela det brittiska sjukförsäkringssystemet, sa Witte.

Resultaten från studien presenterades vid American College of Cardiologys 65:e årliga konferens i Chicago:
Witte K, Gierula J, Paton MF et al. Vitamin D Supplementation Improves Cardiac Function in Patients with Chronic Heart Failure. American College of Cardiology 65th Annual Scientific Session. 2016.

Nu är det skillnad på D-vitamin och D-vitamin. Som vanligt testar Wellnesspatrullen det bästa på marknaden. Piller, speciellt processade industriellt, har en syntetisk struktur och tas inte upp på bästa sätt i kroppen. Det viktiga med allt "nyttigt" vi stoppar i oss, är att det når in i cellerna. Annars är det bortkastat, eller t o m skadligt. Exempelvis blir överskottet, av det annars livsviktiga syret, nedbrytande oxidanter i kroppen.

Wellnesspatrullen testar Vitamin D3 (och K2) i flytande form. Kokosoljan (som är nyttig i sig) bidrar till att vitaminerna när ända fram - in i cellerna!
http://www.bbc.com/news/health-35959556Spa