Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Glädje varje dag
Livet fastnar ibland i rutiner, göra-listor och ansvar. Det behöver inte vara dåligt i sig, men ibland tappar man även bort känslan av glädje. Naturligtvis kan den dyka upp här och där av sig själv, andra gånger måste man planera för att den ska få plats.

Time magazine har satt ihop en tidskrift vid namn ”Science of happiness” vilket kan översättas som ”glädjens veteskap”. Den finns att köpa på amazon.com. Förmodligen har de kommit fram till att det är något världen skulle må bättre av. I en artikel på time.com finns en sammanfattning av 14 punkter för att få mer glädje i våra liv. En rad experter i ämnet intervjuas och kommer med sina tips. Här kommer några av dessa punkter, kanske känns något rätt om man ser bortom clichén.

Vi har nog med krav på oss i våra liv, att ytterligare lägga kravet på lycka på våra axlar kan vissa dagar kännas som ett ok. Ett ställe att börja på är att veta vad som gör just dig glad, något som gör att du känner att du lever. Även om det känns lite stelt kan man skriva ner en lista.

Nästa steg, även om vi hört det förut, är att prioritera det. Många resonerar så att de gör klart något en kväll för att göra morgondagen bättre. Glädjeforskaren Robert Biswas-Diener säger till time.com att många tror att en minskad upplevelse av stress leder till lycka varför de hellre betar av ett göromål för att därmed bli lyckligare. Han menar att det är en galenskap, saker som gör en glad är något helt annat.

Glädjeforskaren Biswas-Diener är emot att planera in roliga saker, han menar istället att man ska planera in sin dag utifrån roliga saker, eller sådant som ger en glädje.

Att lära sig uppskatta små saker är en annan sak. Ytterligare en cliché kan man tycka. I en studie i The Journal of positive psychology, fick 101 kvinnor och män i uppgift att under en månad föra dagbok över positiva saker och på vilket sätt de uppskattade och kunde njuta av dem. Resultaten visade att de som kunde njuta upplevde glädje resten av dagen tack vare det, medan de som inte kände njutning hela tiden behövde nya roliga aktiviteter för att bli på bra humör. Njutningen och uppskattningen är alltså en nyckel och det kanske bara handlar om att sätta på ”on-knappen” för ens sinnen och ta in upplevelsen av världen.

Nästa punkt handlar om att värdesätta tiden. Rådet kommer från Paul Dolan, författaren bakom Happiness by Design. Här kommer sociala media på tal och han refererar till en studie publicerad i PLOS One som visar att ju mer man surfar runt på Facebook, desto lägre blir ens tillfredsställelse i livet - studien handlade om unga vuxna men går säkert att applicera på fler än så.

De dagar när inget annat får plats på agendan så återstår att tänka glada tankar. Även det här känns som ”foten i kläm jajamen”, men tänk efter över hur snabbt det går att stanna upp och reflektera över något som gör en glad. Det kanske räcker för att ge energi resten av dagen. Forskningen lär påvisa att ett stort leende som engagerar ansiktsmusklerna runt ögonen, får till en ”gnista” i hjärnan som leder till ett bra humör.

Jag kan inte låta bli att börja nynna på den gamla slagdängan från fredagsnöjet under 80-talet: ”E man glad ska man sjunga, när man sjunger ska man ge hals. När man hör nån skratta, är det ganska lätt att fatta att det är nåt skoj på gång”. Jag tror Loffe Karlsson som var programledare spred mycket glädje med just den låten. Jag minns i alla fall hur glad jag blev varje gång jag sjöng med för full hals!

Källor: http://time.com/... http://www.tandfonline.com/... http://journals.plos.org/...Spa