Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Bild från coolstuff.se
Ge fötterna paus vid skrivbordet
Vi sitter, sitter och sitter, på arbetet och hemma. Vid skrivbordet finns få variationer för kroppen, men med en liten finurlig hängmatta under bordet kan du variera ställning beroende på vad du gör.

Semestern närmar sig och med en trave härliga sommarböcker väntande på byrån, har säkert många redan monterat upp hängmattan i trädgården. Det var när jag var på jakt efter just en hängmatta som jag stötte på en spännande uppfinning som skulle kunna ge fötterna en liten semester även när arbetet är i full gång under resten av året: en liten hängmatta för fötterna under skrivbordet. Säkert helt idiotiskt i fleras ögon och en dramatisk förhöjning av välbefinnandet vid skrivbordet för andra.

Som bekant sitter många människor alldeles för stor del av sin vakna tid. Våra arbetsuppgifter kräver det. Ett nutidsproblem som om det blir för många timmar utan avbrott kan bli ett hälsoproblem. Våra kroppar är ju gjorda för att röra på sig, vara i gång, för att processerna ska fungera optimalt. Har man ett sittande arbete gäller det att resa sig upp då och då för att få igång kroppen. Däremot är det ju lika bra att göra det så bekvämt som möjligt för sig när man väl sitter, så länge man tar det försiktigt med ryggen och tänker på sin hållning.

Jag själv tillhör dem som gärna sätter upp fötterna på någon stol eller låda då och då bara för att det är skönt med variation. Benen i kors, lägga benet ovanpå det andra, sitta på det ena benet, lägga benen på bordet - ja det finns många sätt man kan variera sig på.

Livet vid skrivbordet täcker ju in många sinnesstämningar och göromål trots att man sitter på samma stol vid samma bord. Ett viktigt samtal, tänka efter, lösa problem, få en idé som måste skrivas ner fort för att den inte ska försvinna, läsa en rapport eller ett längre mail. I olika sinnesstämningar kräver i alla fall min kropp att få vara med oavsett om det nödvändigtvis är ergonomiskt riktigt eller inte. Jag lutar mig framåt i intensitet, lutar mig tillbaka i eftertänksamhet, är så där bekvämt mitt i mellan när jag behöver arbetsro för att dyka ner i en uppgift och skiftar tyngdpunkt i sidled när jag inte kan bestämma mig.

Ståskrivbordet finns som alternativ till en del skrivbordsbundna, annars finns det stolar som sviktar bakåt, skrivbord som går att anpassa till korat och långa ben. Fotstödet är ett annat och dessa är ibland inbyggda på skrivbordet i annat fall finns de i olika lutningar och höjder, stabila och instabila där syftet för de senare är att de inte ska ge något stöd. Smaken och behoven är olika och fothängmattan är en i raden av tillbehör, men ett riktigt roligt sådant. Det kan enkelt höjas och sänkas beroende på behov.

Efter att ha scannat av marknaden något så fastnade jag för ett märke från USA framtaget av två collegestudenter. De deltog i ett finansieringsprojekt vid namn Kickstarter och fick mycket uppmärksamhet för några år sedan, men som idag enligt deras hemsida inte verkar vara aktivt längre. Det är synd. Grabbarna som både pluggade och spelade dataspel konstruerade något som de själva behövde. Deras erfarenhet av sittande var stor. Det blir ju ofta så bra då. Hängmattan var av ett luftigt material, men det fanns även i fleece med en liten medföljande filt och elektrisk värmefunktion! De var vana vid dragiga miljöer och varma och mysiga om fötterna kunde de koncentrera sig på sina uppgifter.

För oss svenskar erbjuder Amazon, eBay och coolstuff.se några olika modeller, från cirka 140 kr och uppåt. Det verkar vara upphängningsanordningen som varierar mest. Den händige kan givetvis konstruera en hängmatta själv. Collegestudenterna hade ett lim för de två krokarna som gjorde fast hängmattan i skrivbordet och det här limmet släppte inte i första taget. De modeller jag sett nu har en krok som fästs om skrivbordskanten.

Det är bara att hoppas att IKEA får tag på och gillar idéen så att vi snart kan köpa fot-hängmattan Putte till jobb- och hemskrivbordet.Spa