Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Ge dig själv det du behöver!
Visst kan det låta som en klyscha, något vi hört så många gånger, men det är faktiskt sant! Att ge det, som vi längtar efter att få från någon annan, till oss själva först. Och självklart är det så att det är det inre lilla barnet som har en längtan efter något den inte fick av föräldrarna som speglas i de vuxna relationerna (eller något den tror att den inte fick, eftersom föräldrarna givetvis gjorde vad de kunde utifrån sina förutsättningar).

Finns det något du saknar, något du inte tycker att du får från någon annan?

Att ge sig själv det man längtar efter, hur kan det se ut? Jag kan se i mitt eget liv att en sak som jag aldrig tyckte att jag fick tillräckligt av var erkännande för det jag gjort. Som en röd tråd gick detta genom mitt liv, när jag var designer, när jag hade butiker, när jag var coach, terapeut, healer, höll kurser. Som den terapeut jag är så gick jag till grunden med allt detta och såg varifrån det ursprungligen kom från och jag gjorde de processer som behövdes för att läka, men en sak återstod. Det var just att ge mig själv all den cred som jag ville ha.

Det första steget var att skriva ner allt jag gjort. Jag delade upp det i att skriva en berättelse om allt jag skrivit och författat, en annan om mitt liv i modebranschen och ytterligare en om mitt liv som coach, terapeut och kursledare. Det var många meriter, riktigt imponerande läsning och det gjorde skillnad att skriva ner allt, läsa det och faktiskt se vad jag åstadkommit.

Nästa steg var att dela detta med andra utan att vara rädd för att det skulle uppfattas som skryt, vilket kan vara en rädsla vi har (speciellt här i Jante-Sverige). När andra gillade att läsa det och dessutom berömde mig släppte ytterligare något. Under allt detta hade jag tidigare en föreställning om att behöva vara perfekt för att vara älskad och hur mycket jag än gjorde så var det inte tillräckligt.

Detta har jag sett för länge sedan när jag lärt känna mig själv mer och läkt gamla känslor plus skiftat förlegade trossystem. Skillnaden med att skriva ner allt som en berättelse var att se det absurda i att förvänta mig att jag borde ha gjort ännu mer. Hade jag fortsatt i samma stil resten av livet så skulle jag kanske kunnat bli en sån som, även om jag skulle ha fått Nobel-priset, ändå inte känt mig nöjd med det jag gjort…

Ja, det finns ju många framstående, berömda, erkända människor som inte tycker att det de gör räcker i alla fall. De har inte hittat ursprunget till varifrån den här drivkraften kommer, i de fall den kommer från en tidig saknad, och de är ofta olyckliga innerst inne. Så se om du kan ge dig själv det du behöver, på riktigt.

Det här var min hundrade artikel jag skriver för Wellnessguide. Den blev längre än vanligt och mer personlig, och jag avslutar med att säga ”Wow, Cornelia, du har nu skrivit 100 artiklar för att dela med dig av något du tror kan hjälpa människor att få en mer kärleksfull relation till sig själva och andra. Bra gjort!”Spa