Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Fungerar ansiktskrämer med hyaluronsyra mot rynkor?
Inte många har väl missat den reklamkampanj som pågått under en tid, där tillverkarna av ett hudvårdsmärke som säljs på exempelvis apoteken menar att deras krämer fungerar som fillers och fyller ut rynkor och linjer.

Företrädare för fillerindustrin menar å sin sida att hyaluronsyra måste injiceras för att fylla ut rynkor och linjer, då den inte kan tränga igenom det översta hudlagret. Men man säger också att hyaluronsyra i krämer som smörjs på huden binder vätska och tillför fukt, vilket är en fördel ur anti-aging-perspektiv, och också anledningen till att det är bra att kombinera krämer med hyaluronsyra med injektioner, för då tillför man fukt både ut- och inifrån.

Studien “Efficacy of cream-based novel formulations of hyaluronic acid of different molecular weights in anti-wrinkle treatment” publicerad i tidskriften Journal of drugs in dermatology i september 2011, har undersökt just effekten av hyaluronsyra i ansiktskrämer:

76 kvinnor i åldern 30–60 år och med synliga tecken på rynkor runt ögonen, fick under 60 dagar smörja in huden runt det ena ögat med en kräm med 0,1 % hyaluronsyra och huden runt det andra ögat med en kräm utan hyaluronsyra. Kvinnorna visste inte vilken kräm som var vilken. Gruppen av kvinnor fick även olika molekylvikter av hyaluronsyra i sina krämer (50, 130, 300, 800 eller 2000 kDa). Man mätte sedan hudens fuktighet, hudens elasticitet och rynkornas djup före behandlingen och 30 samt 60 dagar efter behandlingen.

Resultatet av studien visar att samtliga krämer med hyaluronsyra gav en signifikant förbättring av hudens fuktighet och elasticitet, jämfört med placebokrämen. Rynkornas djup hade signifikant minskat efter 60 dagars användning av kräm med hyluronsyra jämfört med det placebobehandlade hudområdet – men bara hos de kvinnor som fått kräm med de lägsta molekylvikterna av hyaluronsyra, nämligen 50 och 130 kDa.

Jag vet inte om tillverkarna anger molekylvikten av hyaluronsyran i sina produkter? Men i så fall är det 50 eller 130 som ni ska leta efter, och som ger bäst valuta för pengarna. Åtminstone enligt denna lilla studie.

KÖP DINA KOSTTILLSKOTT PÅ EKOBUTIKEN.SE: http://www.ekobutiken.se/...Spa