Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Foto: Vitri:s kirurgtejp
Förebygg blåsor på fötterna
Hur ett litet skavsår har förmågan att sätta sordin på såväl en hel semester som en väl planerad fest är egentligen helt otroligt. Det kan komma med nya skor eller som en blixt från klar himmel i ett par gamla trotjänare, men hur kan man förebygga dem?

Ordspråket ’Små sår och goda vänner ska man vara rädd om’ kan de flesta av oss skriva under på stämmer då vi någon gång drabbats av skavsår på fötterna. Att en så liten blåsa kan förstöra så mycket eller åtminstone tvinga oss till att vara mindre aktiva än vi kanske på förhand hade tänkt oss, är egentligen rätt otroligt.

Vissa grupper är mer utsatta än andra – långdistanslöpare och vandrare än två grupper, men även en skidsemester kan ju bli helt förstörd då man i varje sväng blir påmind om den ena fotens häl.

Experterna är inte överens om hur man på bästa sätt förebygger skavsår på fötterna, men i en alldeles ny studie som publicerades i ’Clinical Journal of Sports Medicine’ har en grupp forskare kommit fram till att den billigaste lösningen också kan vara den bästa: kirurgisk papperstejp. En rulle av apotekets kirurgiska tejp på 9.1meter kostar 20kr.

För att undersöka om och hur väl den kirurgiska papperstejpen kunde hindra uppkomsten av skavsår på fötterna provade man på en av de mest extrema grupper där fötterna betyder allt: ultra-marathon-löpare.

Definitionen av ett ultra-marathon är en löptävling som överstiger den vanliga maratondistansen på 42 195 meter. Det finns flertalet distanser men internationellt är 100-km-lopp något som förs statistik över däribland rankinglistor. Det kan också vara tidslopp där man ska ta sig så långt som möjligt på upp till 6 dygn!

Man kan förstå att löpdistanser av den storleken resulterar i stora skador på fötterna och att de handlar om att minimera dem och skjuta dem så mycket på framtiden att man klarar sig i mål.

Försöket ägde rum under ett lopp tvärs igenom fyra öknar med distansen 155 miles vilket motsvarar ca 250km. En grupp med medicinsk personal följde 128 löpare som inte bara tog sig från start till mål utan som också bar på sin utrustning i form av mat och annat.

Alla löpare fick utsatta ställen på sin ena fot tejpad med en kirurgisk papperstejp. Den andra foten fick fungera som ”kontrollgrupp”. Vi slutet av tävlingen kunde konstateras att tejpen reducerat skavsår med 40%. Endast 30 av de tejpade fötterna fick skavsår, medan 81 otejpade fötter fick det. I de fall tejpade fötter fick skavsår så kom de mycket senare i loppet.

Det som får en skavsårsblåsa att uppkomma är när en punkt på huden gnuggas gång på gång. Hudlagren kan då separeras och mellanrummet fyllas med vätska. Skavsårsblåsan som bildats gör ont! Strategin är att minska friktionen på det utsatta området.

En annan klassisk strategi som fungerar för många är att smörja in hela foten med antiperspirant så att inte huden blir svettig, men ibland kan man få problem av att huden reagerar på antiperspiranten. Det finns också plåster preparerade med avancerade geléer som kan fungera, med dessa är oftast väldigt dyra.

Kirurgisk papperstejp har flera fördelar. Tejpen sitter inte så hårt att den tar sönder de blåsor som finns under. Den är hudvänlig och fukt kan passera genom den. När man sätter på den ska man inte spänna tejpen. Tejpen i sig är inte elastisk. Traditionellt sett ska man värma tejpen med händerna då man satt på den för att på bästa sätt aktivera häftämnet.
Spa