Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Klanen hängde ihop under jakten utan vapen...
Du är född att småspringa!
Born to Run heter boken som blivit en bestseller och påverkat Nike och de andra skotillverkarna i grunden. Själva har jag kastat mina dyra joggningskor och börjat använda de gamla, avlagda.

Här kommer en sammanfattning av boken som handlar om människans natur och om hur det kom sig att vår ras utvecklats så här långt.

Amerikansk långdistanslöpning kom i en nedåtgående spiral exakt när pengarna kom in i bilden. USA var världsledande, men hamnade på efterkälken. Efter 1984 blev det tillåtet med proffs i OS, vilket betydde att skoföretagen kunde hämta in de springande hindarna från vildmarken och placera dem i sina lönereservat. Alla stora fenomen börjar som en rörelse, blir en industri och slutar som ett bedrägeri…

Det finns två gudinnor i våra hjärtan. Vishetens och rikedomens. I vår kultur gäller det att först bli rik, så kommer visheten senare. Mycket senare har det visat sig…

Genom att istället överlämna sitt hjärta åt vishetens gudinna och ge henne all kärlek och omtanke, så blir rikedomens gudinna svartsjuk och kommer efter. Om man inte begär något a sin träning, så kommer man med andra ord att få ut mer av den än vad man någonsin kunnat föreställa sig.

Om man förnekar sin natur, kommer den att bryta fram på något annat, obehagligare sätt. Tänkt om alla våra problem – våldet, fetman, sjukdomarna, depressionerna och den ständiga girigheten – började samtidigt som när vi slutade vara ett springande folk.

”Monstret” i form av en gnagande oro, ångest eller andra jobbiga tankar – kan hanteras på två sätt. Att hata och förtränga det, eller att möta det och älska det. Endast genom ett vänskapligt nappatag med monstret kan jag ta kommandot. Men det går inte att vinna genom att hata. Enda sättet att verkligen slippa något obehagligt är, vilket alla stora filosofer och genetiker vet, att älska det.

Bortom extrem trötthet och smärta kan vi finna en lätthet och styrka som vi inte visste att vi besatt; kraftkällor som vi aldrig har nyttjat eftersom vi aldrig har tvingat oss förbi hindren.

Teknik för att jogga med lätthet:

Lektion 1 – Höj händerna i revbenshöjd och låt armbågarna driva på. Korta stegen, tassa fram och räta på ryggen.

Lektion 2 – Kämpa inte emot stigen. Ta emot det den ger. Om du kan välja mellan att ta ett eller två steg mellan rötter och stenar – ta tre!

Lektion 3 – Lugnt, lätt, mjukt och snabbt. Ta det lugnt och spring utan att anstränga dig. Strunta i hur branta backarna är eller hur långt du har kvar. Och spring mjuuuukt. Klarar du de tre första lugnt, lätt och mjukt – så kommer det också att gå snabbt av sig själv!

Lektion 4 – Rak rygg, stadigt huvud och böjda knän. Främre foten rör sig mot marken i en nedåt- och bakåtriktad smeksam rörelse. Utsidan av mellanfoten ska ha markkontakt först. Sedan sparkar foten bakåt mot rumpan.

Människans natur:

Varför slutade våra förfäder att gå på knogarna och istället gå och springa upprätt? För att andas bättre! Detta är lösningen på en av evolutionens större gåtor. Ju högre utvecklad art, desto bättre ”förgasare”. Ödlor kan bara springa några steg innan de måste stanna och flåsa. Alla springande däggdjur kan bara ta ett andetag per steg – utom du och jag! Vi har dessutom miljontals svettkörtlar, den bästa luftkylda motorn som evolutionen någonsin släppt ut på marknaden!

Men varför gav vi upp både styrka och snabbhet som behövdes för att slåss eller fly? Vi måste ha fått något väldigt bra i utbyte, annars skulle vi inte överlevt och blivit människorasen.

En lite ledtråd fann forskarna i nackligamentet. Det används endast för att stabilisera huvudet när man rör sig snabbt. Endast hundar, hästar och människor har det.

Våra fötter och ben har fjädrande senor som lagrar och återsänder energi. Ju mer hälsenan tänjs, desto mer gratiskraft när benet sträcks ut och pendlar tillbaka. Människan är gjord för att springa långt, men inte sprinta.

Pilbågen är 20 000 år gammal, spjutspetsen 200 000 år. Men Homo erectus dök upp för två miljoner år sedan. Hur skaffade de sina proteiner som utvecklade hjärnorna till våra?

Forskaren kom på det en varm dag ute med hunden. Den medelålders mannen utan större träning orkade mer än hunden, som gömde sig flåsande under en buske efter halva promenaden. Vi kan reglera kroppsvärmen när vi springer, djuren kan inte flåsa när de rör sig fort. Tänk då vad en grupp motiverade jägare kunde göra med en överhettad antilop.

Neandertalarna behärskade världen, tills vädret blev varmare. För 45 000 år sedan upphörde den långa vintern. Skogarna krympte och slätterna växte. De svagare Homo erectus fick nu jaktutdelning på sin fördel att kunna springa långt och länge. De fick sitt kött och hjärnorna växte. Löpningen blev som en superkraft – som vi fortfarande besitter. Man slutar inte springa för att man är gammal. Man blir gammal för att man slutar att springa!

Men varför springer vi inte så mycket då nuförtiden?

Vår kropp är byggd för arbete, men hjärnan eftersträvar effektivitet. Den försöker alltid handla på rea – sänka kostnaderna, få mer billigare. Detta för att lagra energi till ett nödläge. Vår uråldriga överlevnadsinstinkt säger åt oss att ta det lugnt.

Under 99 procent av vår historia har detta varit en bra strategi. Det gällde förr att ta tillvara varje chans att vila och återhämta sig. I dag har vi utvecklat slapphet till en livsstil genom att placera vår jägar- och samlarkropp i upplevelseindustrin. Och vad kan hända om en livsform flyttar till en främmande miljö?

Astronauterna slapp jobba med gravitationen, men kom tillbaka till jorden efter några dagar – åldrade flera årtionden. Skelettet hade försvagats, musklerna förtvinat, de led av sömnlöshet, depression, akut trötthet och håglöshet.

Vi är födda att röra på oss!Spa