Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Filmen om att bli lycklig
Tänk att döpa en film till Happy! Men med över 400 timmar inspelad film från många av jordens hörn endast på temat lycka, kan den inte få något annat namn. Dokumentären som blev betydligt kortare har vunnit många priser.

Den amerikanske dokumentärfilmaren Roko Belic ägnade fem år åt filmen Happy som finansierades av hans gode vän hollywood-regissören Tom Shadyac som ligger bakom filmerna och tillika komedierna Ace Ventura: Pet Detective, The Nutty Professor, Liar Liar, Bruce Almighty, och I Am. Projektet började med att Shadyac kontaktade Belic med reflektionen att samtliga i hans 30 personer stora personalstyrka som trädgårdsmästare, städare mfl var mycket lyckligare och hade ett mycket genuinare leende på sina läppar än hans oerhört rika och framgångsrika hollywoodgrannar. Hur kunde detta komma sig?

Belic plöjde igenom en massa forskning och annan litteratur i ämnet – för det finns faktiskt åtskillig forskning inom ämnet lycka. Det som slog honom var att lycka anses vara bra för oss människor. Det gör oss hälsosammare, mer kreativa, bättre på våra jobb, bättre i våra relationer, mer hjälpsamma mot våra medmänniskor och sist men inte minst visar forskningen på att lyckliga människor lever längre. Det som han och filmteamet bestämde sig för att göra var att föra in en del av kunskapen från lycko-forskningen till världen genom att skapa en känslomässig koppling till den. Denna känsla skulle skapas genom att låta människor runt om i världen berätta om den.

Forskningen tror att 50% av vår lycka har med generna att göra, alltså förmåga att känna lycka vilket kallas ”happiness set point”. Forskningen talar vidare om att endast 10% baseras på händelser i livet såsom status, pengar, karriär och andra saker vi omger oss med. De resterande 40 procenten tros ha att göra med beteende och val. Belic berättar i en intervju om att han vid projektets början trodde att 95% hade med generna att göra – att man är född butter eller glad – men att han efter projektet vet att lycka är inom vår egen kontroll, som en förmåga vi kan utveckla.

Belic och hans filmteam reste bland annat till Okinawa som under årens lopp har haft flera rekordhållare i guinness rekordbok för världens äldsta människor. Det fanns inget skrivet om hur lyckliga dessa människor var, men eftersom lyckliga människor blir gamla så reste Belic dit för att ta reda på om människorna där kunde sägas ha några hemligheter. Några svar fann han, för hemligheter var det inte. Samhället han mötte bestod av en gemenskap där gamla fanns för unga oavsett om de var släkt eller inte. Det handlade också om att vara sig själv.

Helt klart är filmen ett resultat av Roko Belics egen inre och yttre resa på temat lycka, men vi andra kan utan tvivel få oerhört mycket ut av hans filmberättelse. Filmen är inte bara en film utan ett projekt. På deras hemsida säljs inte bara t-shirts och filmen på DVD utan man inbjuds att gå med i en gemskap, en rörelse om lycka. Läs mer på hemsidan http://www.thehappymovie.com/...Liv
Spa