Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Feelgood med filmens hjälp
Ibland vill man fylla på med lite ”goa” känslor från filmens värld. Feelgood-filmer finns det listor och åter listor med, men ibland är det bra att få en början. Här kan du läsa om några.

Nyårsafton kanske går i ett glittrigt förtecken, eller ska du kura hemma. Kanske behöver du något för att komma tillbaka på banan dagen efter alla löften. Eftertanken brukar dimpa ner någon gång då det gamla året är på väg att ta slut och när det nya är i sin linda. Vila en stund i en film som kanske sätter an stämgaffeln så att du hittar tillbaka till ditt spår. Filmerna som följer är inte alldeles nya, men med på lista efter lista med filmer som fått människor att känna i flera år. Kärlek, vänskap och fina historier är temat.

En oväntad vänskap, "Intouchables" 2011.
Den första filmen är fransk. När man börjar se den vet man nästan hur den ska sluta, för det är just i slutet den börjar. Början av historien är på något sätt förutsägbar. Vad man fylls av där emellan är en stor överraskning.

Berättelsen utspelar sig i Paris och handlar om miljonären Philippe som söker en personlig assistent. Driss, en man från den lägsta socialklassen är tvungen att söka tjänsten och får överraskande platsen. Resten tror man att man kan räkna ut, men det kan man inte.

Will Hunting, “Good Will Hunting” 1997
Året då Robert Williams lämnade jordelivet bör man inte lämna utan att någon gång ha sett Will Hunting. Killen och värstingen Will råkar ha en gåva och ett intresse för matematik. Trots att han inte har fått någon utbildning är han långt före de välanpassade collegestudenterna. Han är ovanlig var han än kommer, bland sina vänner och i collegevärlden. Någonstans på resan möter han en psykolog som visar honom på ett liv där det destruktiva får mindre plats och kärlek mer.

The Blind Side 2009
Det är en sann historia där man i slutet får möta de riktiga personerna. Det är kanske därför den värmer sådär extra trots att historien är rätt simpel. Filmen handlar om en ung pojke som har blivit över, glömd av sin olyckliga familjesituation. Trots det slussas han tack vare människor han möter i en gynnsam riktning där möjligheter om en ljusare framtid ryms. Visst är det framgångskarusellen som denna unga pojke kommer med i som är en av de stora poängerna i filmen, men det största är ändå den värme som läker hans så tragiska början.


Jakten på lycka ”The Pursuit of happyness” (2006)
Åter en sann historia liksom den förra. Den är gripande och tankeväckande men så full av kärlek att man bärs fram genom det eländiga. En man har nått livets botten då han satsat sina pengar på en företagsidé som inte hållit. Det är en far och en son som tar sig genom en svår tid där livet drivs till sin spets och inget hem finns förutom det som utgör en kärlek för varandra. Egentligen är det kanske tveksamt om det är feelgood-film och ändå är den det.


Livet från den ljusa sidan ”As good as it gets” 1997

Livet för en ensam författare med mängder tvångssyndrom förändras drastiskt då han dras in i ett sammanhang. Det handlar om när en människa med kontrollbehov tappar kontrollen och vad som händer då. Resten av människorna är ovanliga vanliga människor.

Till sist.

Nu eller aldrig ”The bucket list” 2007
I slutet eller början av ett år funderar man ofta på sitt liv med lite distans. Själva livet känns lite närmre då man inte går i sina invanda spår. Den här filmen handlar precis om det. Livet när det drivs till sin spets, när man blir dödligt sjuk. Det kan tyckas som ett tungt ämne för en film som går under namnet feelgood-film, men tack vare att den tar upp det man ändå gör kring ett nyår så passar den så bra in. Två män, så olika, möts i detta skede i livet och beslutar sig för att göra allt det där som de har kvar att göra i livet. Det är nu eller aldrig.Liv
Spa