Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


En storsäljande självhjälpsbok
Hösten 2015 har boken Lär dig Leva sålt mer än den nya Milleniumboken och ligger långt upp på Adlibris topplistor. Det är en självhjälpsbok mot stress skrivna av två ”vanliga människor”.

Man får väl kalla dem ”vanliga människor” när de skrev boken som första gången gavs ut för tio år sen. Författarna heter Susan och Mats Billmark. Hon med ursprung från Dalarna och han en riktig smålänning – av dialekten att döma. Det gick inte brant uppför direkt, utan det var efter en omskrivning av den första utgåvan som lyftet skedde. Materialet till boken var till en början ett resultat av två människors, författarna själva, eget terapiskrivande under sin väg tillbaka efter sjukskrivning för utbrändhet. Kanske ligger en del i förklaring till bokens framgång där. Att två människor, en man och en kvinna skriver om ett kvinnligt och ett manligt perspektiv av denna resa tillsammans med handfasta tips. För handfasta tips och saker man lätt får in i sin vardag finns det en hel del av i boken.

Det dånar ju ständigt in nya siffror från myndighetshåll om hur antalet sjukskrivningar som har med depression och utmattningssymptom hela tiden ökar. Svaret på varför antalet ökar är säkert inte helt enkelt eller beror på en endaste faktor. Vi är komplexa varelser som kommer från komplexa sammanhang, ändå kanske det är relativt enkla saker som kan få in oss på en läkande väg även om ”enkla saker” inte alls behöver vara lätta att genomföra. Enkla saker kan vara extremt jobbiga – att sätta sig ner och ta några andetag, eller skriva ner några saker man känner sig tacksam över. Bokens titel ”Lär dig leva – mindre stress, mer närvaro”, säger en hel del om saken.

Det är på inget sätt nya begrepp. Närvaro och leva i nuet som nycklarna till ett inre välbefinnande är uttryck som bollats vilt med i flera år nu. Förmodligen är det så svårt att få till för de flesta av oss just för att det är så enkelt och handlar om en inre resa som blir unik för varje individ. Vi måste lära oss att hantera och betrakta vår inre värld som vi går omkring med 24 timmar om dygnet på ett nytt sätt. Det enkla blir det svåra och vi faller lätt för att istället försöka oss på en dyr så kallad quickfix-metod och hoppas på det bästa – vi är ju bara människor!

Ämnet ligger så mycket i tiden att det är skållande hett, att författarna dessutom för in det i relationen mellan två människor ger en extra dimension. Det stavas då kommunikation.

Boken är utgiven från det egna förlaget och är marknadsförd via Facebook. Sök på Facebook Lär dig leva så kan du hänga med i vad som händer.

Här kan du se en intervju i TV4 från hösten 2015 när de båda författarna intervjuas av Malou von Sivers. http://www.tv4play.se/...

Här intervjuas de i Nyhetsmorgon. http://www.tv4.se/...
Liv
Spa