Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Respektera alllemansrätten - och ta bara stora utväxter. Det finns bara Chaga på var 5000:e björk
En på 5000
Sprängticka, eller Chaga, är ett superlivsmedel som växer fritt i våra skogar och som alla kan plocka och få glädje av. Men det är ingen allemansrätt, så ta den med respekt. Den sitter på trädet i 15–30 år, suger ut näringen och koncentrerar den.

Chaga är det ryska ordet för en svamp som växer, i Skandinavien, Östeuropa, Ryssland, Korea, Kina och Japan samt i de norra delarna av Nordamerika, likt en svart, knölig utväxt på björkar. Den har inte en fruktkropp, som traditionella svampar, utan består av mycel.

Många anser den vara kungen av medicinalsvampar, före storheter som reishi, shiitake, maitake och agaricus blazei. En annan bra sak är att det är svårt att överdosera Sprängticka.

De nordamerikanska indianerna betraktade Chaga som en helig medicinalväxt. I Sibirien kallas den gudarnas gåva och odödlighetens svamp. Japanerna kallar den skogens diamant. I Kina är den växternas konung. Norrmännen verkar ha fel fokus, för det norska namnet är kreftkjuke (kräfta = cancer).

Chagans popularitet beror dels på att man utvinner ämnen som används inom en rad medicinska områden, dels på att den redan i sitt naturliga tillstånd innehåller vitaminer, mineraler, spårämnen, polysackarider, betulinsyra, melanin, fytonutrienter, ergosterol, betaglukaner, saponiner, steroler, triterpener, SOD (superoxiddismutas), aminosyrakomplex och – framför allt! – fytonäringsämnen. Chaga är en tungviktsmästare när det gäller fytonäringsämnen med uppmät ORAC-värde* på otroliga 60 000–350 000. Jämför det med kakao 30 000, gojibär 25 000, acai 18 000 och vilda blåbär med 9 000 ORAC.

Chaga har använts som medicinalväxt i Asien under flera tusen år för att stärka immunförsvaret. Den lever i symbios med björken och då björken dör sprids den via sporer vidare till nya björkar.

År 1958 fann man i vetenskapliga studier i Finland och Ryssland att Sprängticka gav effekt vid bröstcancer, levercancer, livmodercancer och magcancer, liksom ihypertoni och diabetes. 1973 gjordes en annan intressant rysk undersökning där Sprängticka visade sig hjälpa mot psoriasis i nästan 100% av fallen.

Sprängticka är antibakteriell, antifungal, anticandida, antiviral, balanserar immunförsvaret och är därmed bra vid autoimmuna sjukdomar. Den sänker även högt kolesterol.

Sprängticka innehåller en komplex cocktail av fytonäringsämnen och immunaktiverande föreningar såsom beta glukaner (komplexa kolhydrater) eller polysackarider som också finns i alger, jäst, havre, etc. De boostar immunförsvaret och fungerar genom att stimulera kroppens förmåga att skapa cellulära försvar.

När du skördat en Sprängticka från en björk är det viktigt att du kokar en dekokt av den genast eller torkar den i småbitar på låg värme, annars kan den lätt börja mögla då den är fuktig inuti. Den smakar väldigt lite, men påminner om skog och vanilj i smaken.

Wellnessguide provar förstås. Dels tevarianten, men framförallt i form av ett mycket gott premium-kaffe med tillsatt Chaga!

*(ORAC står för Oxygen Radical Absorbance Capacity och ger ett värde för hur mycket antioxidanter ett visst livsmedel innehåller per 100g.)
http://www.morotsliv.com/Spa