Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


En knarrande bukett vårkänslor
Det är kallt ute och snöblandat regn har strilat ner dagar i sträck, men en bukett röda tulpaner gör att det känns som att vårsolen tittat fram med sin efterlängtade värme.

Välbefinnande i en bukett tidiga blommor? Ja, varför inte. Tulpaner är mångas glädje under kalla vårmånader i väntan på att färgerna ska hitta tillbaka utomhus. Färgerna väcker våra sinnen och vi minns att alla nyanser av brunt som finns utanför vårt fönster faktiskt kommer att förvandlads till färger som får kropp och själ att må bra.

Svenskarna är kända för att älska tulpaner och det lär gå åt en sådär 130-140 miljoner tulpaner innan vi är nöjda för året. Tulpansäsongen hos oss anses hålla på från januari till april eller från tulpanens dag den 15 januari till påsk. Det är snittblommans säsong, sen är det ju många som även uppskattar att ha dem i sina rabatter om sommaren.

Blommorna som vi köper i 10-pack hos livsmedelsaffärer, blomsterbutiker och torghandlare har redan blommat en gång säsongen innan i Holland, på mäktiga fält indelade i färger. Jag har själv bara sett flygfoton på bild, men färgprakten är maximal.

Innan tulpanerna blommat färdigt skärs blommorna av från stjälkarna för att all näring ska ge näring till löken. Senare under sommaren skördas lökarna och transporteras till Sverige. Lökarna är alltså holländska men tulpanerna drivs upp i Sverige.

Väl i Sverige placeras lökarna på plastbrickor där de drivs upp en och en bara med hjälp av vatten. Därefter snittas de och förs ut till svenska butiker och torghandlare för oss att köpa med oss hem och glädjas åt. Det här gäller de flesta av de tulpaner som säljs i Sverige.

Det går inte att nämna tulpaner utan att berätta kort om det som hände under blommans första tid i Europa som sägs ha varit någon gång på 1500-talet. Med hjälp av virus lyckades man få fram spektakulära färgkombinationer och det började gå mode i tulpaner. Det började pratas om och spekuleras i hur nästa års tulpaner skulle se ut och hur mycket de skulle kosta.

För affärsmän med näsa för affärer var det en gyllene möjlighet till att tjäna pengar. Man köpte på sig stora lager av tulpaner och hoppades att priserna skulle stiga. Det var så den hysteri som blivit känd för eftervärlden började. Det började spekuleras i tulpaner på börserna i Holland och när hysterin var som värst visste alla att skulle man tjäna storkovan på kort tid så kunde det endast ske om man investerade i tulpanlökar.

Tulpankraschen kom år 1637 och följderna blev misär för många. Arbetslösheten drog i höjden och svälten var ett faktum. Ett liknande händelseförlopp inträffade i Frankrike där det talas om en mjölnare som bytte hela sin kvarn mot en tulpanlök av sorten Mére Brune.

Tulpaner är lätta att sköta som snittblomma, men det finns ändå några bra steg att följa så att de håller sig fina så länge som möjligt. Snitta stjälkarna 1-2 cm nerifrån med en vass kniv och ställ dem i kallt vatten ca 30 min med omslagsplasten/pappret kvar. Det gör att tulpanen kan suga åt sig mycket vatten och därmed hålla sig fräsch längre. Arrangera sedan i en vas med kallt vatten och fyll på vatten regelbundet. Tulpaner tycker om kyla, så ställ dem gärna svalt nattetid.
Källa: alverbacks.se, blomsterlandet.seSpa