Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


På toppen av Kjerag
Drömresan
Jag befinner mig sedan en månad tillbaka i Norge med mamman till vår två månaders bebis. Har precis sålt min lägenhet och köpt en husbil vilken vi bor i alla tre. Vi fricampar vilket innebär att vi hyfsat fritt kan välja vart vi bor. Senaste dygnen har vi bott vid en sjö uppe i Bergen. I sjön reflekteras de snöklädda bergen. På taket finns solenergi och i forsen friskt vatten.

Vi lever på den föräldrapenning som så generöst skapar möjligheter för oss som lever i Sverige att förverkliga drömmar. Vi träffades för ett år sedan jag och M. En månad senare valde vår son att börja växa inne i magen. De nio månaderna var otroligt utmanande för oss båda. Jag valde att sälja de flesta av de företag jag startat för att få mer tid att vara med familj och möjlighet att göra exempelvis den resa vi är i just nu.

För fyra månader sedan kunde vi knappt prata med varandra, jag och M. Rädslor blockerade vår innersta längtan, vårt hjärtas längtan att leva ett liv som vi länge drömt om. En vecka innan han kom möttes vi på perrongen i Köpenhamn. Vi möttes i den ömsesidiga intentionen om ett spännande liv på äventyr.

Vi lever i en kärleksfull familjerelation men inte som par. I praktiskt utforskande där en som är uppvuxen affärsman försöker skapa ett långsiktigt liv tillsammans med en som är uppvuxen i en hippiemiljö. En gemensam intention att göra skillnad och samtidigt få se världen som familj ger oss en riktning och styrka när de normgivande sanningarna kommer.

Många (alla) har åsikter kring att välja bort normen, samhällets förväntningar på hur ett liv ska levas som svensk “medelklass” 2015. Hur ett barn ska uppfostras, hur viktigt det är med alla säkerhetsgrejer, du matas med andra människors rädslor kring vad som det kollektiva fått för sig är rätt eller fel. Samtidigt finns det en intensiv längtan i deras blick när jag berättar om de äventyr vi planerar. De flesta avfärdar sin egen längtan med att de gillar sin vardag och att de skulle inte våga släppa taget om allt det som identifierar dem.

Att resa i husbil med ett spädbarn är väldigt smidigt. Han sover när vi kör, behöver han bytas eller mat stannar vi på en rastplats, M ammar och jag lagar mat. När vi vandrar sover han mestadels i sin bärsele. Plastiga leksaker från Kina har bytts ut mot natur. Allting finns i vårt lilla hem på 6 x 2 meter. Alla de saker som vi var tvungna att äga för att inte vara dåliga föräldrar känns oviktiga. Rädslan är bytt mot tacksamhet att få vara närvarande i vår sons utforskande av den vackra naturen här i Norge.

Vad drömmer du om?
Spa