Välbefinnande varje måndag Nyhetsbrev GRATIS
Ange din e-postadress:

Tyck gärna till om sidan! Skicka ett mail till oss. Klicka här!


Den offentliga toaletten
Det är sommar och man vistas kanske på stora anläggningar där toaletterna ska delas av väldigt många. Tränar du jägarvila om du är tjej eller sitter du lugnt utan rädsla för baciller – för hur smittsamt är det egentligen att sitta ner på toaletten?

Det är ju framförallt kvinnorna som mest frekvent behöver sitta ner på en toasits. Alla har säkert sin strategi och sin inställning till hur ”äckligt” det är när det inte bara är ens arbetskollegor man delar med utan kanske tusentals okända människor på en festival eller liknande. Studierna kring detta är inte så många, trots att flera av oss säkert har undrat fler än en gång. En brittisk studie frågade 528 kvinnor år 1991 och 85% svarade att de hukade över toasitsen utan att sätta sig ner, 12 % la papper på innan de satte sig ner, medan endast 2% lugnt satte sig utan vare sig luft eller papper i mellan.

Men vilka sjukdomar kan man få? Är det mer som det klassiska uttrycket ”råttan i pizzan” eller finns det reella risker med att dela toalettsits med andra?

New York Times tog upp det här i en artikel och i teorin är svaret att man kan få en massa sjukdomar, men i realiteten är risken ändå rätt liten jämfört med många andra ”offentliga ytor”. Man kan emellertid helt glömma risken med att bli smittad av någon könssjukdom. Det finns tydligen inte ett endaste medicinskt bevis för att någon har fått en könssjukdom från en toasits, dessa bakterier och virus behöver helt andra förutsättning att överleva än på en kal toalettsits.

Det finns emellertid andra smittorisker man kan oroa sig mer för. Det finns nämligen bakterier och virus som kan överleva på hårda ytor, ibland i flera dagar. Det finns en del studier gjorda, en del gjorda i sjukhusmiljö, där man funnit en hel del obehagliga ”varelser” på toalettsitsarna, däribland antibiotika-resistenta stafylokocker, E.coli, norovirus (den vanligaste orsaken till maginfluensa) och streptokocker. I teorin kan även Ebola överföras via en toalettsits via avföring eller spyor, men om dessa skulle finnas på toasitsen skulle de flesta av oss välja en annan toalett. Risken är därför minimal vilket ju kan vara nog så lugnande i dessa tider.

En annan risk, som om man hör den förmodligen kommer att tänka på varje gång man besöker en offentlig toa, är att moderna toaletter kan spola så kraftigt att små små droppar, som en spray kan spridas flera decimeter. Men man ska också komma ihåg att risken för att bli smittad ändå är liten eftersom man måste ha öppna sår för att det ska ske. Hud är en effektiv barriär och den på rumpan och låren är relativt tjock och därmed motståndskraftig mot ”angrepp”. Då är risken större att man för vidare smitta från händerna till mun, näsa eller ögon.

En noggrann handtvätt med tvål och vatten är därför det bästa botemedlet och kanske är det andra ytor på toaletterna som man ska oroa sig för mer än just toalettsitsen. Spolhandtaget, dörrhandtaget, handdukstorken eller behållaren där pappershanddukarna finns har visat sig vara precis lika smutsiga eller smutsigare än toalettsitsen.

Och visst är det så att det allt som oftast dessutom är slut på tvålen på festivalens toalett och har man då inte någon antiseptisk servett eller liknande är det säkrast att tänka efter hur man använder sina händer efter toabesöket. Å andra sidan är inte toaletterna de ställen som medför den största risken, utan det mesta vi delar med andra – mattor på gymmet, lekparken, tangentbord man delar med andra osv.

Vår kropp genomgår dagligen ett krig med angripare av minimal storlek och genom att vistas i offentliga miljöer blir vi ännu mer utsatta. Det går inte att undvika, så det enda är väl att satsa på att stärka sitt immunförsvar så gott man kan. Men jag kommer nog också fortsättningsvis träna jägarvila när jag vandrar in i en toavagn på hundutställningen eller marknaden.Spa